Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Τι τρώμε;...





  "Μπακαλιάρος σκορδαλιά "









Υλικά

* Μπακαλιάρος (στο αλάτι)
* 1 κουτάκι μπύρα
* αλεύρι για όλα
* αλάτι
* 2 σκελίδες σκόρδο (μέτριες)
* 2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο)
* 2 κ.σ. λάδι
* 1 χούφτα καρύδια
* αλάτι - λευκό πιπέρι
* 1κ.γ. ξύδι
* μαιντανό προαιρετικό


1. Βάζουμε στο νερό τον μπακαλιάρο αφού πρώτα του έχουμε αφαιρέσει την πέτσα. Για 24 με 36 ώρες πρέπει να μείνει στο νερό το οποίο πρέπει να αλλαχθεί 3 με 4 φορές για να μην χάσει το ψάρι τελείως την γεύση του.
2. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει. Προσθέτουμε αλάτι μόνο εάν δοκιμάσουμε λίγο το κουρκούτι.
3. Τηγανίζουμε στο τεφάλ και με πολύ καυτό λάδι και για λίγο. Επειδή πιτσιλάει πολύ να έχετε προστατευτικό δίχτυ ή μακριά τα παιδάκια σας.
4. Την προηγούμενη μέρα φτιάχνουμε την σκορδαλιά που καλό είναι να μείνει μία μέρα στο ψυγείο για να δέσει η γεύση της καλύτερα.
5. Στο multi ρίχνουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, τα καρύδια και προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι χτυπώντας συνέχεια. Τα υλικά δε είναι με ακρίβεια...δηλαδή παίζει ρόλο πόσο δυνατή ή αλμυρή ή ξιδάτη την θέλετε. Θα πρότεινα να την δοκιμάζετε καθώς την φτιάχνετε .
6. Εγώ κάθε φορά την δοκιμάζω και έχω απλά σημειώσει αυτές τις ποσότητες μόνο και μόνο για να θυμάμαι περίπου τα ποσοστά του κάθε υλικού.

Λίγα μυστικά ακόμα
Γίνονται πολύ ωραία για τραπέζι σε κεφτεδάκια... κάνεις το ίδιο πράγμα μόνο που τρίβεις το μπακαλιάρο και τον ρίχνεις στο κουρκούτι. Ψιλοκόβεις και μαιντανό και με κουτάλι τον ρίχνεις στο τηγάνι...

**********************************************************************************

Μπακαλιάρος σκορδαλιά για καλοφαγάδες

Υλικά

* 1 φύλλο μπακαλιάρου ξαλμυρισμένο
* 1-2 κ.γ. ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
* 1-2 κ.γ. ψιλοκομμένο μαιντανό
* 1-2 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
* αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
* 2 αυγά
* γάλα
* λάδι

Για τη σκορδαλιά:

* 3-4 πατάτες
* ξύδι
* σκόρδο... κατά βούληση
* ελαιόλαδο
* αλάτι

Οδηγίες

1. Μαδάμε με τα χέρια μας τον μπακαλιάρο, σε μικρά κομμάτια και στραγγίζουμε από τα νερά του σε σουρωτήρι.
2. Σε ένα μπώλ ρίχνουμε τα αυγά, 1 κούπα περίπου γάλα και όσο αλεύρι πάρει, έως ότου το μίγμα γίνει παχύρευστος χυλός.
3. Προσθέτουμε τον άνιθο, το μαιντανό, το κρεμμυδάκι και τον μπακαλιάρο και ανακατεύουμε. (αν χρειάζεται κι άλλο αλεύρι, προσθέτουμε, γιατί ίσως έχει αφήσει νερά το ψάρι)
4. Βάζουμε το λάδι να κάψει και τηγανίζουμε τις κροκέτες μας.

Για την σκορδαλιά:
1. Βράζουμε καλά τις πατάτες σε αλατισμένο νερό.
2. Σε μπωλ, λιώνουμε με ένα πιρούνι τις πατάτες και προσθέτουμε ελαιόλαδο και ξύδι.
3. Στο μούλτι, αλέθουμε μερικές πατάτες με το σκόρδο και λίγο νερό από την κατσαρόλα.
4. Προσθέτουμε το μίγμα στις λιωμένες πατάτες... και έτοιμη η σκορδαλιά.
5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.

Λίγα μυστικά ακόμα
Καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου