"ΣΑΡΜΑΔΑΚΙΑ με ΚΡΕΜΑ"
Υλικά (Για 100 περίπου σαρμαδάκια)
100 αμπελόφυλλα
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια
1 κιλό κρεμμύδια ξερά
1 ματσάκι άνιθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
Λίγο μάραθο
Αλάτι -Πιπέρι
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
2 κουτάλες λάδι
Για την κρέμα
1 κούπα ζωμό από τα σαρμαδάκια
2 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι
Λίγο αλάτι
1 λεμόνι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον άνιθο, το μάραθο και το δυόσμο. Τσιγαρίζουμε στην κατσαρόλα για λίγο το κρεμμύδι με τη μία κουτάλα από το λάδι και προσθέτουμε το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά. Σε βραστό νερό ρίχνουμε τα φύλλα να ζεματιστούν για 2 περίπου λεπτά. Γεμίζουμε τα φύλλα με 1 κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα στο καθένα, τα τυλίγουμε και τα τοποθετούμε κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο στην κατσαρόλα, μέχρι να γεμίσει, αφού πρώτα βάλουμε στον πάτο της κλιματσίδες ή μερικά φύλλα, αν δεν έχουμε. Προσθέτουμε τη δεύτερη κουτάλα από το λάδι και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα σαρμαδάκια και στοίβουμε 2 λεμόνια. Στο τέλος τοποθετούμε από πάνω τους ένα βαρύ πιάτο. Τα βράζουμε για 1 περίπου ώρα, σε σιγανή φωτιά, προσέχοντας να μην τελειώσει το νερό και καούν. Κατά διαστήματα κουνάμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσουν.
Για την κρέμα
Μόλις βράσουν τα σαρμαδάκια αφαιρούμε 1 κούπα από το ζουμί που περίσσεψε, το ρίχνουμε σε μία γαλατιέρα μαζί με το αλεύρι, το λεμόνι, το αλάτι και σε σιγανή φωτιά τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και να αρχίσουν να πήζουν. Μόλις πήξουν η κρέμα μας είναι έτοιμη και τη σερβίρουμε στο πιάτο πάνω από τα σαρμαδάκια μας.
Τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και με γιαούρτι.
Συμβουλή
Εάν θέλουμε να κρατήσουμε τα αμπελόφυλλα από το καλοκαίρι και να διατηρηθούν φρέσκα και ζωντανά το χειμώνα μπορούμε να τα μαζέψουμε το καλοκαίρι που είναι τρυφερά, χωρίς να έχουν ραντιστεί με φάρμακα και αφού κόψουμε τα κοτσάνια τους να τα τυλίξουμε σε μικρά ρολάκια, 10 φύλλα μαζί, να τα τοποθετήσουμε σε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι από νερό και να βάλουμε όσα περισσότερα μπορούμε πιέζοντάς τα χωρίς να μας ενδιαφέρει αν τσαλακώνονται. Κατόπιν κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε εκεί για όλο το χειμώνα. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όποια στιγμή θέλουμε, δε χαλάνε και είναι σα φρέσκα. Οταν τα βγάλουμε κόβοντας το μπουκάλι τα πλένουμε πολύ καλά και τα ζεματίζουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Υλικά (Για 100 περίπου σαρμαδάκια)
100 αμπελόφυλλα
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια
1 κιλό κρεμμύδια ξερά
1 ματσάκι άνιθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
Λίγο μάραθο
Αλάτι -Πιπέρι
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
2 κουτάλες λάδι
Για την κρέμα
1 κούπα ζωμό από τα σαρμαδάκια
2 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι
Λίγο αλάτι
1 λεμόνι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον άνιθο, το μάραθο και το δυόσμο. Τσιγαρίζουμε στην κατσαρόλα για λίγο το κρεμμύδι με τη μία κουτάλα από το λάδι και προσθέτουμε το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά. Σε βραστό νερό ρίχνουμε τα φύλλα να ζεματιστούν για 2 περίπου λεπτά. Γεμίζουμε τα φύλλα με 1 κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα στο καθένα, τα τυλίγουμε και τα τοποθετούμε κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο στην κατσαρόλα, μέχρι να γεμίσει, αφού πρώτα βάλουμε στον πάτο της κλιματσίδες ή μερικά φύλλα, αν δεν έχουμε. Προσθέτουμε τη δεύτερη κουτάλα από το λάδι και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα σαρμαδάκια και στοίβουμε 2 λεμόνια. Στο τέλος τοποθετούμε από πάνω τους ένα βαρύ πιάτο. Τα βράζουμε για 1 περίπου ώρα, σε σιγανή φωτιά, προσέχοντας να μην τελειώσει το νερό και καούν. Κατά διαστήματα κουνάμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσουν.
Για την κρέμα
Μόλις βράσουν τα σαρμαδάκια αφαιρούμε 1 κούπα από το ζουμί που περίσσεψε, το ρίχνουμε σε μία γαλατιέρα μαζί με το αλεύρι, το λεμόνι, το αλάτι και σε σιγανή φωτιά τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και να αρχίσουν να πήζουν. Μόλις πήξουν η κρέμα μας είναι έτοιμη και τη σερβίρουμε στο πιάτο πάνω από τα σαρμαδάκια μας.
Τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και με γιαούρτι.
Συμβουλή
Εάν θέλουμε να κρατήσουμε τα αμπελόφυλλα από το καλοκαίρι και να διατηρηθούν φρέσκα και ζωντανά το χειμώνα μπορούμε να τα μαζέψουμε το καλοκαίρι που είναι τρυφερά, χωρίς να έχουν ραντιστεί με φάρμακα και αφού κόψουμε τα κοτσάνια τους να τα τυλίξουμε σε μικρά ρολάκια, 10 φύλλα μαζί, να τα τοποθετήσουμε σε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι από νερό και να βάλουμε όσα περισσότερα μπορούμε πιέζοντάς τα χωρίς να μας ενδιαφέρει αν τσαλακώνονται. Κατόπιν κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε εκεί για όλο το χειμώνα. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όποια στιγμή θέλουμε, δε χαλάνε και είναι σα φρέσκα. Οταν τα βγάλουμε κόβοντας το μπουκάλι τα πλένουμε πολύ καλά και τα ζεματίζουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου