Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Φοβούνται μόλυνση σε τρόφιμα - νερό

Φοβούνται μόλυνση σε τρόφιμα - νερόΠαρά την μείωση των επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ιαπωνίας, αλλά και τις ανακοινώσεις του ΟΗΕ ότι οι άνεμοι διαλύουν το ραδιενεργό νέφος, ο κίνδυνος μόλυνσης των τροφίμων και του νερού εξακολουθεί να υφίσταται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανότητες εμφάνισης διαφορετικών μορφών καρκίνου, ειδικά σε παιδιά και σε έμβρυα.
Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οποιαδήποτε έκθεση σε ραδιενεργά υλικά μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές μορφές καρκίνου, με τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας να είναι πιο επικίνδυνα.
Οι ίδιοι βέβαια τονίζουν ότι χρειάζονται ακριβέστερες μετρήσεις του επιπέδου ραδιενέργειας στην Ιαπωνία προκειμένου να υπάρξει μια σωστή εκτίμηση του κινδύνου.
«Οι εκρήξεις είναι πιθανό να εκθέσουν τον πληθυσμό στη ραδιενέργεια μακροπρόθεσμα, που σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μορφών καρκίνου, όπως του θυρεοειδούς, των οστών και λευχαιμία. Τα παιδιά και τα έμβρυα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα», τόνισε ο Λαμ Τσινγκ-ουάν, χημικός παθολόγος από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
«Για ορισμένους ανθρώπους ακόμα και μια μικρή ποσότητα ραδιενέργειας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», επισημαίνει ο Λαμ, που είναι επίσης μέλος του Αμερικανικού Συμβουλίου Τοξικολόγων.
Τα ραδιενεργά υλικά μεταφέρονται στον αέρα με ελάχιστα σταγονίδια υγρασίας. Ενας άνθρωπος μπορεί να τα εισπνεύσει, αλλά και να βρεθούν στη θάλασσα ή στη γη, μολύνοντας καλλιέργειες, το πόσιμο νερό και τη θαλάσσια ζωή. Το αγελαδινό γάλα είναι ιδιαίτερα ευπρόσβλητο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Ο Λι Τιν-λαπ, τοξικολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ υπογραμμίζει πως είναι απαραίτητο να μετρηθεί το επίπεδο ραδιενέργειας στα ύδατα γύρω από την Ιαπωνία. «Κανείς δεν μετρά τα επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα», τονίζει.
«Ο ατμός που απελευθερώνεται στον αέρα τελικά θα καταλήξει στο νερό και θα επηρεάσει τη θαλάσσια ζωή και όταν βρέξει θα μολυνθεί και το πόσιμο νερό», πρόσθεσε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες της από την ραδιενέργεια.
Η ραδιενέργεια είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να προκαλέσει αλλαγές ή μεταλλάξεις στο DNA, οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν την εμφάνιση καρκίνου. Αν και ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αποκαταστήσει τις αλλαγές ή τις βλάβες του DNA, ένας άνθρωπος είναι ασφαλής μόνο όταν η διαδικασία αποκατάστασης επέλθει γρηγορότερα από τον χρόνο που απαιτείται για να αντιγραφεί το υλικό που έχει καταστραφεί ή έχει μεταλλαχθεί.
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως τα παιδιά και τα έμβρυα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί τα κύτταρά τους διαχωρίζονται γρηγορότερα από αυτά των ενηλίκων.
Επίσης οι ομάδες αυτές καταναλώνουν περισσότερο γάλα αγελάδας απ'ότι οι ενήλικες και έτσι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, σύμφωνα με Ιάπωνα επιστήμονα που ανέλαβε πολλά θύματα της έκρηξης στη Χιροσίμα.
«Οι αγελάδες είναι σαν τις ηλεκτρικές σκούπες, ρουφούν το ραδιενεργό ιώδιο που επικάθεται σε μεγάλες περιοχές βοσκής και αυτά τα σωματίδια πολύ εύκολα περνούν στο γάλα», επισήμανε ο ίδιος ειδικός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Αυτό συνέβη στο Τσερνόμπιλ και δυστυχώς οι γονείς δεν ενημερώθηκαν για τους κινδύνους», κατέληξε.

www.ethnos.gr

1 σχόλιο: