Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Βομβάρδισαν δεξαμενές πετρελαίου στη Ρας Λάνουφ

Βομβάρδισαν δεξαμενές πετρελαίου στη Ρας ΛάνουφΔεξαμενές πετρελαίου χτυπήθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, στη Ρας Λάνουφ, όπως υποστήριξαν την Παρασκευή οι αντικαθεστωτικοί, η κυβέρνηση όμως το διαψεύδει. Παράλληλα, άρχισε να λειτουργεί και πάλι το διυλιστήριο της Ζαουΐγια, την οποία ανακατέλαβαν οι κυβερνητικοί.
Οπως δήλωσε συνταγματάρχης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στο πρακτορείο Reuters, τα αεροπλάνα του Καντάφι έπληξαν δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου της κρατικής Εταιρείας Επεξεργασίας Πετρελαίου και Αερίου (Rasco). Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν από δύο άλλες αντικαθεστωτικές πηγές.
Όμως η κρατική τηλεόραση της Λιβύη, η οποία επικαλείται στρατιωτική πήγη, μετέδωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις διαψεύδουν ότι βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές και ένα διυλιστήριο στη Ρας Λανούφ.
Εξάλλου η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε εικόνες από μία διαδήλωση υπέρ του Καντάφι που πραγματοποιείται στο κέντρο της Ζαουίγια, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης και η οποία έπεσε στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων την Τετάρτη.
Το υλικό, που σύμφωνα με την τηλεόραση ήταν σε απευθείας μετάδοση, έδειχνε εκατοντάδες ανθρώπους στην κεντρική πλατεία της Ζαουίγια να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του Καντάφι.
Το διυλιστήριο κλειδί της πόλης Ζαουίγια ξεκίνησε και πάλι να λειτουργεί κανονικά, αφού είχε αναγκαστεί να κλείσει εξαιτίας των μαχών που μαίνονταν, ανακοίνωσε ο διευθυντής της Λιβυκής Εθνικής Εταιρείας Πετρέλαιου, Σούρκι Γάνεμ.
Το διυλιστήριο, που τροφοδοτεί με πετρέλαιο την Τρίπολη και τα περίχωρά της, σταμάτησε για τρεις ημέρες την παραγωγή του εξαιτίας των μαχών. "Οι υπάλληλοι είχαν εγκαταλείψει τα πόστα τους εξαιτίας των γεγονότων που σημειώθηκαν στην πόλη", διευκρίνισε ο Γάνεμ.
Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έχει μειωθεί κατά περίπου 80% από την αρχή της εξέγερσης στα μέσα Φεβρουαρίου πέφτοντας στα "200.000 με 300.000 βαρέλια την ημέρα", σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total Κριστόφ ντε Μαρζερί.
Ο διευθυντής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total απέρριψε εξάλλου τις πληροφορίες που έλαβε ο ιστότοπος WikiLeaks και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τη νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, σύμφωνα με τις οποίες ένας γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι υπεξαιρούσε πετρέλαιο από μία πετρελαιοπηγή την οποία εκμεταλλευόταν η γαλλική εταιρεία.
"Πρόκειται για προσβολή των εργασιών μας. Είμαι κατάπληκτος", δήλωσε ο Κριστόφ ντε Μαρζερί σε συνέντευξη Τύπου.
Σε τηλεγράφημα της 4ης Ιουνίου 2009 που αποκάλυψε ο WikiLeaks η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη είχε αναφέρει ότι ένας από τους γιους του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, "παίρνει τακτικά τραβηκτικά δικαιώματα" από τη λιβυκή πετρελαιοπηγή αλ Ζουρφ.
Ο πρέσβης είχε επισημάνει πάντως ότι αγνοεί αν το πετρέλαιο που υπεξαιρούσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ προερχόταν από τα ποσοστά της λιβυκής εταιρείας NOC ή από τα ποσοστά των ξένων εταίρων (της Total και της γερμανικής Wintershall).
"Πλοία έρχονται και παίρνουν μέρος του πετρελαίου της Total ή των εταίρων της. Και μετά υπάρχει και το ποσοστό που παίρνει η NOC, η εθνική εταιρεία", εξήγησε ο ντε Μαρζερί.
"Οπότε η NOC είναι αυτή που δίνει πετρέλαιο στον Σάιφ αλ Ισλάμ; Ρωτήστε τον κύριο πρέσβη, φαίνεται να γνωρίζει", πρόσθεσε. "Όμως το να λέει ότι παίρνει πετρέλαιο από την Total σα να το παίρνει από την αντλία, τα επινόησε όλα!", αναφώνησε ο ντε Μαρζερί.
Η Total εκμεταλλεύεται δύο κοιτάσματα πετρελαίου στη Λιβύη, το αλ Ζουρφ και αυτό στο Μαμπρούκ.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου