Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Γύρω μου όλα τα κτίρια κλυδωνίζονταν

Ελαφρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από το τσουνάμι που χτύπησε το αεροδρόμιο Σεντάι στη Βόρεια Ιαπωνία βρίσκονται ανάμεσα στα συντρίμμιαΤρόμο και πανικό προκάλεσαν ο Εγκέλαδος των 8,9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε στους κατοίκους της χώρας, παρότι η Ιαπωνία πρόκειται για μία από τις πιο σεισμικά δραστήριες χώρες στον πλανήτη, με έναν σεισμό να καταγράφεται κάθε πέντε λεπτά. Εκατοντάδες άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους της ιαπωνικής πρωτεύουσας μετά το πέρας του σεισμού και πλήθος κατοίκων συγκεντρώνονταν μπροστά από τις οθόνες των τηλεοράσεων των καταστημάτων για να ενημερωθούν, ενώ στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Τόκιο αρκετοί ήταν οι επιβάτες που φώναζαν από τον φόβο τους και αγκάλιαζαν άλλους επιβάτες που βρίσκονταν κοντά τους.
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των Ιαπώνων που βίωσαν αυτόν τον πανίσχυρο σεισμό.
«Ηταν ίσως ό,τι χειρότερο έχω ζήσει από τότε που εγκαταστάθηκα στην Ιαπωνία πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια» είπε η δημοσιογράφος του Reuters, Λίντα Σιέγκ. «Το κτίριο σειόταν για πολλή ώρα και πολλοί άνθρωποι στην αίθουσα ειδήσεων άρπαξαν τα κράνη τους, ενώ κάποιοι κρύφτηκαν κάτω από τα γραφεία τους» συμπλήρωσε.
«Τρομοκρατήθηκα και ακόμα φοβάμαι» εξομολογήθηκε ο 36χρονος Χιντεκάτσου Χάτα, διευθυντής κινεζικού εστιατορίου στην περιοχή Αλασάκα του Τόκιο. «Δεν έχω βιώσει ποτέ τόσο μεγάλο σεισμό» πρόσθεσε. Μιλώντας στο CBS ο Αμερικανός Ματ Αλτ, ο οποίος ζει στο Τόκιο τα τελευταία οκτώ χρόνια, περιέγραψε αυτό που έζησε χθες: «Ηταν τρομακτική η αίσθηση. Ο μόνος τρόπος να το περιγράψω είναι σαν μια αίσθηση ιλίγγου» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ολο το πάτωμα σειόταν σαν να ήσουν σε τρενάκι του λούνα παρκ».
Πλήθος μηνυμάτων από έντρομους ανθρώπους που βίωσαν τον σεισμό πλημμύρισαν το διαδικτυακό κοινωνικό δίκτυο Twitter: «Ο κόσμος ήταν τρομοκρατημένος. Πολύ σπάνιο, καθώς στην Ιαπωνία οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι στους σεισμούς. Ο σημερινός ήταν πολύ διαφορετικός» έγραψε ο συνεργάτης του Reuters, Κέι Οκαμούρα.
Φόβος
Εξω από την πόλη Οαράι της Βορειοανατολικής Ιαπωνίας μια τεράστια δίνη στην επιφάνεια της θάλασσας κατέγραψε η κάμερα ελικοπτέρου. Μέσα στη δίνη διακρίνεται ένα καράβι που παρασύρεται ακυβέρνητο«Οι εικόνες από τον σεισμό στη Νέα Ζηλανδία είναι ακόμα πολύ ζωντανές στη μνήμη μου κι έτσι φοβήθηκα πολύ. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τόσο μεγάλος σεισμός πλήττει το Τόκιο» ήταν η μαρτυρία του 27χρονου Ασάγκι Ματσίντα, ο οποίος περπατούσε κοντά σε μια καφετέρια όταν σημειώθηκε ο σεισμός. Αναμνήσεις ξύπνησε ο Εγκέλαδος πάνω στον πανικό και σε έναν 36χρονο διευθυντή καφετέριας στο κέντρο του Τόκιο: «Θυμάμαι που έβλεπα τι είχε συμβεί στον σεισμό του Κόμπε (το 1995) και σκεφτόμουν τι θα γίνει αν αυτό συμβεί και στο Τόκιο. Εχω πανικοβληθεί. Δεν θέλω να βγω έξω, γιατί μπορεί να μου πέσει κάτι στο κεφάλι» εξομολογήθηκε.
Η Αγια Νακαμούρα, βρισκόταν στο γραφείο της την ώρα που «χτύπησε» ο σεισμός. «Ετρεξα έξω από το γραφείο μου. Πανικοβλήθηκα και ξέχασα το κινητό μου τηλέφωνο και τα πράγματά μου» δήλωσε και περιέγραψε συγκλονισμένη: «Βλέπετε αυτόν τον γερανό πάνω από αυτό το ψηλό κτίριο υπό κατασκευή; Νόμιζα ότι θα πέσει από το κτίριο, γιατί όλα τα κτίρια γύρω μου κλυδωνίζονταν».

ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ρήγμα 300 χλμ. στον βυθό
Ρήγμα μήκους 300 χιλιομέτρων στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού άνοιξε ο Εγκέλαδος που έπληξε την Ιαπωνία, σύμφωνα με επιστήμονες της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας.
Μάλιστα έξω από την πόλη Οαράι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας μια τεράστια δίνη στην επιφάνεια της θάλασσας κατέγραψε η κάμερα ελικοπτέρου, ενώ στην άκρη της φαίνεται ένα μικρό σκάφος (άγνωστο το αν υπήρχαν επιβαίνοντες) το οποίο βρίσκεται στο έλεός της. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δίνες δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο μετά από τσουνάμι. Οι δίνες «είναι πολύ εμφανείς και τρομακτικές», είπε στο LiveScience η Ρουθ Λούντουιν, πρώην σεισμολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιατλ και εξήγησε ότι «προφανώς, υπάρχει πολύ νερό που πηγαινοέρχεται και αλληλεπιδρά με το σχήμα (του πυθμένα), τη βαθυμετρία, κοντά στις ακτές».
Οι σεισμολόγοι
Αμερικανοί σεισμολόγοι ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός εκδηλώθηκε λιγότερο από 10 χιλιόμετρα κάτω από τον βυθό του ωκεανού, σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τις ακτές και προκάλεσε τη δημιουργία ρήγματος στον βυθό μήκους 300 χιλιομέτρων, μήκος το οποίο μάλιστα ξεπερνά την ακτογραφή της πολιτείας της Ουάσιγκτον, όπως σχολίασε ο γεωφυσικός της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS), Πολ Ερλε. Μετά τον κύριο σεισμό έντασης 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, περισσότεροι από 80 μετασεισμοί μεγέθους άνω των 5 βαθμών καταγράφηκαν.
«Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από αυτόν τον σεισμό ισοδυναμεί σχεδόν με την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας σε διάστημα ενός μήνα», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press o Μπράιαν Ατγουότερ, επιστήμονας της USGS.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου