Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Υπόθεση Siemens Για εξωδικαστικό συμβιβασμό μιλά ο Χάρης Παμπούκης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξωδικαστικού συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με την Siemens αφήνει η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Επικρατείας -και επιβλέποντος την όλη νομική διαδικασία- κ. Χ. Παμπούκη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη, δήλωσε στην Βουλή ότι «έχουμε την πρόθεση να κινηθούμε για αποζημιώσεις» ενώ χαρακτήρισε «θέμα εθνικής αξιοπρέπειας το να λήξει και με τρόπο που να μην προσβάλλει το κοινό αίσθημα» το όλο ζήτημα.

Προκληθείς ωστόσο από τον κ. Παπαδημούλη να δώσει σαφή απάντηση για τις προθέσεις της κυβέρνησης, όταν άλλες χώρες έχουν διεκδικήσει -και έλαβαν αποζημιώσεις- από την Siemens ήδη από το 2006, ο κ. Παμπούκης δήλωσε ότι «θα διεκδικήσουμε με επαγγελματισμό αυτά που οφείλουμε να διεκδικήσουμε», ενώ δεσμεύτηκε να προσκομίσει στην Βουλή στοιχεία σχετικά με ό,τι έγινε στην περίπτωση άλλων χωρών, σχολιάζοντας ωστόσο ότι «στην συντριπτική πλειοψηφία το ποσά που δόθηκαν, δόθηκαν με βάση συμβιβασμούς».
Πάντως τόνισε ότι υπάρχει «ισχυρή βούληση ξεκαθαρίσματος της υπόθεσης» ενώ απαντώντας στις μομφές του κ. Παπαδημούλη για καθυστερημένα αντανακλαστικά από πλευράς κυβέρνησης, είπε ότι «έπρεπε πρώτα να περιμένουμε το πόρισμα (της Εξεταστικής Επιτροπής), να έχουμε πρώτα τα στοιχεία στην συνέχεια να κινηθούμε».

Επίσης σημείωσε ότι το επίμαχο σκάνδαλο «υπερβαίνει την δυνατότητα μιας εξουσίας ή της Βουλής, ή της Δικαιοσύνης» και τόνισε ότι «χρειάζεται πολιτειακός διάλογος ειλικρινής και οι συντεταγμένες εξουσίας να συνεννοηθούν» ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης. «Χωρίς την αλήθεια δεν μπορεί να επιβληθεί δίκαιη τιμωρία και δεν θα υποχωρήσουμε έναντι της δικαιοκρατίας», ανέφερε ο κ. Παμπούκης, ενώ αναφορικά με την διεκδίκηση αποζημιώσεων είπε, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση δεν φέρει ευθύνη για τις εταιρείες: «Πώς θα προσδιορίζει η κυβέρνηση την ζημία άλλων νομικών προσώπων», υπογράμμισε διευκρινίζοντας ότι δεν ήταν θέμα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πραγματογνωμοσύνη σχετικά με τις ζημίες, αλλά οι ζημιωθείσες εταιρείες όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ κλπ. «Η κυβέρνηση μπορεί μόνο να τις παροτρύνει ως μέτοχος», εξήγησε. Αναφορικά, τέλος, με το αν είναι ή όχι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή για την περαιτέρω διερεύνησης του σκανδάλου, παρέπεμψε δια τα περαιτέρω στην Βουλή λέγοντας: «Μη μου ζητάτε να κρίνω το πόρισμα, συγκροτήθηκε με όποιο τρόπο συγκροτήθηκε και θα γίνει αντικείμενο συζήτησης της Βουλής και θα το κρίνετε εσείς οι βουλευτές».

Πάντως ο κ. Παπαδημούλης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση διερωτώμενος: αν έχει «πάρει χαμπάρι την οργή του κόσμου» εξαιτίας του πορίσματος – φιάσκο, όπως το χαρακτήρισε, της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ την κατηγόρησε ότι «λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση, μιμούμενη τη ΝΔ» δίχως να έχει διεκδικήσει ούτε ευρώ από την Siemens. «Σε 17 χώρες η γερμανική εταιρεία έχει πληρώσει πάνω από 1 δις αποζημιώσεις. Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει δώσει, αλλά δεν έχουν καν ζητηθεί, δεν έχουν ασκηθεί καν τα νομικά δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά. Απέδωσε δε στο ΠαΣοΚ «σκοπιμότητα» πίσω από τον εν λόγω χειρισμό, καθώς, όπως είπε, εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα και τους κρατικούς παράγοντες που είναι αναμεμειγμένα στην υπόθεση, «είναι βουτηγμένα και τα ταμεία των δυο κομμάτων».

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου