Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Εύκολοι τρόποι για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού

Ο κίνδυνος για την υγεία μας από την υπερβολική πρόσληψη αλατιού μέσω της διατροφής μας είναι κάτι που επισημαίνουν συχνά οι επιστήμονες. Αν λοιπόν θέλετε να ξεκινήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή, καλό είναι να γνωρίζετε μερικούς εύκολους τρόπους για να μειώσετε την καθημερινή πρόσληψη αλατιού.
Καταρχήν ας δούμε γιατί μια ισορροπημένη ποσότητα αλατιού αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.
Γιατί πρέπει να τρώμε αλάτι;
Πολύ απλά χωρίς αλάτι (χλωριούχο νάτριο), δεν υπάρχει ισορροπία των υγρών του σώματός μας. Επιπλέον το αλάτι χρησιμοποιείται ως συντηρητικό για να αποτραπεί η ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το κρέας, το ψωμί, το βούτυρο και το τουρσί. Κατά τη διάρκεια της παρασκευής ορισμένα τρόφιμα μεταποιούνται με αλάτι, ώστε να παραμείνουν ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η προέλευση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού μας περιλαμβάνει: 
1) μεταποιημένα τρόφιμα 
2) τρόφιμα εστιατορίου και φαστ φουντ και 
3) φυσικό αλάτι στο φαγητό.

Πώς η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να βλάψει την υγεία;
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για
1) καρδιακή νόσο 
2) καρδιακή ανεπάρκεια 
3) εγκεφαλικό επεισόδιο 
4) νεφρική ανεπάρκεια και στη χειρότερη περίπτωση 
5) θάνατο.
Ποιοι κινδυνεύουν από την υψηλή πρόσληψη αλατιού;
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν: 1) όσοι είναι πάνω από 50 ετών και 2) άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο.
Όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου καλό είναι να ελαττώσουν την ημερήσια κατανάλωση νατρίου σε περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να συνεχίσουν να καταναλώνουν περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα, εκτός αν υπάρχει κάποια άλλη σύσταση από το γιατρό τους.

Ποιοι είναι οι εύκολοι τρόποι για να περιορίσετε το αλάτι;
Καταρχήν ως καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουμε τι τρόφιμα αγοράζουμε, μαγειρεύουμε και τελικά βάζουμε στο στόμα μας. Προσπαθήστε να γίνετε έξυπνοι αγοραστές.
Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέξτε εκείνα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο όταν αυτό είναι δυνατόν. Εντάξτε στην καθημερινή διατροφή σας άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα νωπά τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, που βοηθάει στην εξισορρόπηση των κακών αποτελεσμάτων του νατρίου.
Όσο για την παρασκευή τροφίμων, πειραματιστείτε με μια ποικιλία από βότανα και μπαχαρικά, για να αντισταθμίσετε τη χρήση αλατιού. Το πιπέρι, η καυτερή πιπεριά, η κανέλα, το σκόρδο, ο βασιλικός και το τζίντζερ θα νοστιμέψουν τα φαγητά σας χωρίς να το παρακάνετε με το αλάτι.

Μην ξεχνάτε να τρώτε αργά και να απολαμβάνετε το φαγητό σας. Στην αρχή μπορεί τα λιγότερα αλατισμένα τρόφιμα να σας φανεί ότι έχουν περίεργη γεύση αλλά σιγά σιγά θα συνηθίσετε.

www.cosmo.gr


1 σχόλιο: