Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Χωρίς λύση η κρίση στην Αίγυπτο

Η αβεβαιότητα για το τι θα φέρουν οι επόμενες μέρες στην Αίγυπτο παραμένει, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία 24ωρα για επιστροφή στην ομαλότητα. Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου βρίσκονται συγκεντρωμένοι για 14η ημέρα χιλιάδες Αιγύπτιοι που ζητούν την άμεση παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Ωστόσο, οι τράπεζες λειτουργούν και πάλι κανονικά στη χώρα, όμως τα σχολεία και το χρηματιστήριο παραμένουν κλειστά.
Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει την διάρκεια ισχύος απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η οποία πλέον εφαρμόζεται από τις 8 (αντί για τις 7) το βράδυ, έως τις 6 το πρωί.
Οι συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, με στόχο να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο, δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα, παρότι η κυβέρνηση, διά του αντιπροέδρου της Ομάρ Σουλεϊμάν, προχώρησε σε κάποιες παραχωρήσεις.
Οι ομάδες της αντιπολίτευσης που μετείχαν στον διάλογο χαρακτηρίζουν τις παραχωρήσεις ανεπαρκείς, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις για την μετά-Μουμπάρακ εποχή.
Όπως ανακοίνωσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μεγαλύτερη οργάνωση της αντιπολίτευσης, θα επανεξετάσει τη συνέχιση των συνομιλιών με την κυβέρνηση σε περίπτωση που οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ καθώς και άλλα αιτήματα δεν πραγματοποιηθούν.
Η αντιπολίτευση ζητά την αναθεώρηση του συντάγματος προκειμένου να επιτραπεί η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, τον περιορισμό της προεδρικής θητείας, την διάλυση του κοινοβουλίου, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την άρση των νόμων επείγουσας ανάγκης.
«Εκτιμούμε την κατάσταση. Θα επανεξετάσουμε ολόκληρο το ζήτημα του διαλόγου» δήλωσε ο Έσαμ ελ Εριαν, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
«Θα το επανεξετάσουμε σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Ορισμένα από τα αιτήματά μας έχουν πραγματοποιηθεί αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση για το κύριο αίτημά μας, την αποχώρηση του Μουμπάρακ», πρόσθεσε.
Αν παραιτηθεί άμεσα...
Ορισμένοι φοβούνται ότι ακόμα και εάν ο Αιγύπτιος πρόεδρος παραιτηθεί άμεσα, τη χώρα θα εξακολουθήσει να την κυβερνά ένα απολυταρχικό και όχι δημοκρατικό καθεστώς.
Στόχος είναι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις να οδηγήσουν σε ένα πιο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, βάσει του οποίου θα επιτρέπεται η διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος από περισσότερους υποψήφιους, ενώ θα θεσπιστούν χρονικά όρια στην προεδρική θητεία.
Αλλάζουν την στάση τους οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάζουν τη μέχρι τώρα σκληρή στάση τους, που απαιτούσε «η διαδικασία για τη μεταβίβαση της εξουσίας να αρχίσει τώρα».
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα αποχωρήσει ο Χόσνι Μουμπάρακ.
«Μόνο εκείνος γνωρίζει τι θα πράξει» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλλουν την αλλαγή, «αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε ότι ήρθε η ώρα να προωθήσετε την αλλαγή στη χώρα σας'. Ο Μουμπάρακ έχει ήδη αποφασίσει να μην είναι και πάλι υποψήφιος».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε, επίσης, επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο η Μουσουλμανική Αδελφότητα να αναδειχθεί στην εξουσία.
Όπως είπε, πρόκειται για μία μόνο παράταξη στην Αίγυπτο που δεν διαθέτει την πλειοψηφία. Παραδέχθηκε, όμως, πως είναι καλά οργανωμένη και υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις στην ιδεολογική της ταυτότητα που χαρακτηρίζονται από αντιαμερικανισμό.
Ο Ομπάμα επανέλαβε το αίτημα για «ομαλή» μεταβίβαση της εξουσίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει «να είναι αντιπροσωπευτική».
«Θέλω να υπάρξει μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στην Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι θέλουν ελευθερία, εκλογές ελεύθερες και δίκαιες, θέλουν μια κυβέρνηση αντιπροσωπευτική, θέλουν μια κυβέρνηση που να τους ακούει. Και τους έχουμε πει ότι πρέπει να αρχίσουν τη μεταβίβαση αμέσως (...). Μια ομαλή μεταβίβαση» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου