Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Δεινή ήττα για τη Μέρκελ στο Αμβούργο

Του Κώστα Ράπτη
Η ήττα ήταν αναμενόμενη: όμως η συντριβή που γνώρισαν χθες στο Αμβούργο οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, κατά την πρώτη από τις επτά κρίσιμες τοπικές αναμετρήσεις της φετινής χρονιάς ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψη.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, που ταυτοχρόνως αποτελεί και το πλουσιότερο από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, προσήλθε χθες πρόωρα στις κάλπες μετά την κατάρρευση το περασμένο καλοκαίρι της πρωτότυπης συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, λόγω διαφωνιών ως προς την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το αποτέλεσμα ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες να καταγράψουν το χειρότερο μεταπολεμικό τους ποσοστό, υποδιπλασιάζοντας την δύναμή τους σε σχέση με τις εκλογές του 2008!
Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος του ινστιτούτου Infratest Dimap, οι Σοσιαλδημοκράτες με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς αύξησαν το ποσοστό τους κατά 15,4% αποσπώντας 49,5% της ψήφου και άρα σχηματίζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση στο κρατίδιο, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες περιορίζονται στο 21,2% καταγράφοντας απώλειες της τάξης τους 21,4%. Οι Πράσινοι, παρότι ενισχύονται κατά 1,8% φθάνοντας στο 11,4%, χάνουν τον ρόλο του κυβερνητικού μπαλαντέρ, το Κόμμα της Αριστεράς σταθεροποιείται στο 6,7% και δηλώνει έτοιμο να λειτουργήσει ως ανάχωμα στον Σολτς (εκ των πρωτεργατών των αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων της «Ατζέντας 2010» που υιοθετήθηκαν επί Γκέρχαρντ Σρέντερ), ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενισχύθηκαν, παρά τις προβλέψεις, κατά 1,3% και άρα με ποσοστό 6% επανέρχονται στο τοπικό Κοινοβούλιο. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 63%.

Βέβαια το αποτέλεσμα του Αμβούργου διακρίνεται από τοπικές ιδιαιτερότητες και δεν προσφέρεται για προβολές σε πανεθνικό επίπεδο. Οι Σοσιαλδημοκράτες κυριαρχούσαν, μέχρι την αρχή της τρέχουσας δεκαετίας, επί σαράντα χρόνια στο κρατίδιο, ενώ η πρόθεση ψήφου που συγκεντρώνουν παγγερμανικά υπολογίζεται πλέον στο 22%, καθώς το κόμμα αδυνατεί να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια από τα πεπραγμένα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και συρρικνώνεται διαρκώς. Οι Πράσινοι εξακολουθούν να αποτελούν τον ταχύτερα ανερχόμενο πολιτικό χώρο διεκδικώντας κατά τόπους την δεύτερη ή και πρώτη θέση. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του αντιδημοφιλούς αντικαγκελαρίου Γκίντο Βέστερβελλε κινδυνεύουν μονίμως να προσγειωθούν από το 14% των τελευταίων γενικών εκλογών σε ποσοστά κάτω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του 5%.

Ωστόσο, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της γενέτειράς της η Άγκελα Μέρκελ οπωσδήποτε δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής – όσο και αν η συντηρητική στροφή της σε θέματα όπως η πολυπολιτισμικότητα συσπείρωσε την εκλογική της βάση χαρίζοντάς στο κόμμα της ποσοστά πρόθεσης ψήφου (36%), ανώτερα από αυτά του τελευταίου εκλογικού αποτελέσματος (33,8%). Η συνταγή της υπερδεκαετούς λιτότητας (με συγκράτηση πάντως της ανεργίας σε χαμηλό επίπεδο) είχε μεν θεματικά οικονομικά αποτελέσματα, όπως κατέγραψε και η ανάκαμψη της τελευταίας χρονιάς, ωστόσο έχει σωρεύσει μη διαχειρίσιμη κοινωνική δυσαρέσκεια. Αρνητικές επικοινωνιακές θύελλες όπως αυτή της εκπαραθύρωσης του επικεφαλής της Bundesbank και υποψήφιου προέδρου της ΕΚΤ, Άξελ Βέμπερ ή οι κατηγορίες εναντίον του βαυαρού υπουργού Άμυνας (και πιθανότερου διαδόχου της Μέρκελ) Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ για λογοκλοπή στη διδακτορική του διατριβή, απλώς επιδεινώνουν το κλίμα.
Η Σύνοδος Κορυφής των «27» στις 24-25 Μαρτίου θα βρει την καγκελάριο να αδημονεί για τα κρίσιμα αποτελέσματα της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Η προσπάθεια να δοθεί απάντηση, και μάλιστα «οριστική», στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα έχει και πάλι ως φόντο την ρευστή εσωτερική πολιτική δυναμική της υπ’ αριθμόν ένα οικονομίας της ευρωζώνης...


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου