Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

O Eλ Μπαραντέι επέστρεψε χθες στην Αίγυπτο

ΚΑΪΡΟ. Πρόθυμος να αναλάβει «έστω και προσωρινά» την εξουσία της Αιγύπτου, διότι «ο λαός έσπασε την κουλτούρα του φόβου και όταν γίνει αυτό δεν υπάρχει επιστροφή», εμφανίστηκε, χθες, καθώς μαίνονταν οι ταραχές στην πατρίδα του, ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και γνωστός επικριτής του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος επέστρεψε από τη Βιέννη στη χώρα του για να ηγηθεί των διαδηλωτών... Την ίδια ώρα κι ενώ χιλιάδες Αιγύπτιοι, σε τουλάχιστον τρεις πόλεις, συνέχισαν για τρίτη ημέρα να αξιώνουν «δράση κατά της διαφθοράς, της ανεργίας και της καταπίεσης», η κυβέρνηση, αν και δήλωσε έτοιμη για διάλογο, διαμαρτυρήθηκε ότι το «αιγυπτιακό σύστημα δεν είναι ελλιπές»...
«Είμαστε μεγάλο κράτος με κυβέρνηση που στηρίζεται από τον λαό», όπως το έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Αντλί, ο οποίος απέρριψε τις διαδηλώσεις θεωρώντας απίθανο οι διαδηλωτές να κρίνουν το μέλλον. «Οπως συμβαίνει συχνά με αυταρχικές κυβερνήσεις, έτσι και αυτή του Καΐρου πλανάται σε ό,τι αφορά τις αιτίες των ταραχών», σχολίασαν οι New York Times, περιγράφοντας ότι οι διαδηλωτές προέρχονται «από όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες τις ιδεολογίες». Ευθύνες έχουν αποδοθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους στο μεγαλύτερο και εκτός νόμου αντιπολιτευόμενο κίνημα, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. «Ακόμη κι αν η Αδελφότητα έπαιξε κάποιο ρόλο, η αλήθεια μοιάζει πιο πολύπλοκη. Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί κουράστηκαν οι Αιγύπτιοι», σημείωσε η εφημερίδα.

Κυβερνά 30 χρόνια
«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ, 82 ετών, κυβερνά εδώ και 30 χρόνια και, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογεί τη διαδοχή του από τον γιο του, Γκαμάλ. Τα κυβερνητικά προγράμματα που υποτίθεται ότι θα ευνοούσαν τους φτωχούς απλά βοήθησαν την ελίτ να πλουτίσει περισσότερο». Πρόκειται για πολύ κρίσιμη στιγμή σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Αίγυπτο, σημαντικό εταίρο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, συμπέρανε το δημοσίευμα.
Ενόψει των σημερινών διαδηλώσεων στο Κάιρο και το Σουέζ, που αναμένεται να είναι οι μεγαλύτερες έως τώρα, το κυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα διεμήνυσε ότι «έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να ακούει, συνεπώς είναι έτοιμο για διάλογο με το κοινό, τους νέους και τα πολιτικά κόμματα».
Αλλά, «η Δημοκρατία έχει τους νόμους της και η μειοψηφία (οι διαδηλωτές) δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην πλειοψηφία». Σε απάντηση για τους τουλάχιστον τέσσερις θανάτους που προκλήθηκαν στα επεισόδια, πλήθος διαδηλωτών πυρπόλησε, χθες, αστυνομικό τμήμα στο Σουέζ. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας απομάκρυναν από τους δρόμους διά της βίας δεκάδες άτομα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν συλληφθεί 500 άτομα, ενώ ανεξάρτητη πηγή μιλούσε για τουλάχιστον 1.500. «Οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί της Αιγύπτου θα βγουν να πολεμήσουν κατά της διαφθοράς, της φτώχειας, της καταπίεσης και της έλλειψης ελευθερίας», έγραψε ένας ακτιβιστής στο Facebook, που μαζί με το Twitter προσφέρει επιπλέον πεδίο δράσης. «Η αλλαγή έρχεται, δεν υπάρχει αμφιβολία», προέβλεψε ο Ελ Μπαραντέι.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου