Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Krugman: Η κρίση οφείλεται στα ψέματα της ελληνικής κυβέρνησης

Για ανευθυνότητα και ψέματα κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, κάτι που, όπως σημείωσε, έκανε τις διεθνείς αγορές να δυσπιστούν απέναντι στην Ελλάδα.
Εξέφρασε παράλληλα αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτό να αποφύγει η χώρα την αναδιάρθρωση του χρέους.
Σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει το χρονικό της ευρωπαϊκής κρίσης, με εκτενές άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times εκτίμησε πως «παρά το γεγονός ότι η κρίση ξεκίνησε από την Ελλάδα, η χώρα δεν αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όσον αφορά τα αίτια της κρίσης, τα οποία στην Ελλάδα είναι σχετικά απλά.
Η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα, είπε ψέματα για τη συμπεριφορά της αυτή και αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διερωτώμενος κατά πόσο μπορεί να σωθεί η Ευρώπη, έκανε αναφορά σε βαθιά οικονομική κρίση. Ως προς αυτό σημείωσε πως το εγχείρημα για ενιαίο νόμισμα υπήρξε για καθαρά τεχνικούς και πρακτικούς λόγους καταδικασμένο σε αποτυχία από τη γέννησή του, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η πρόταση για έκδοση κοινού ευρωομολόγου κινείται προς την κατεύθυνση ισχυροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρώπη δεν είναι δημοσιονομικά ενοποιημένη. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν αναλαμβάνουν αυτομάτως μέρος της ευθύνης για τις ελληνικές συντάξεις ή για την οικονομική στήριξη των ιρλανδικών τραπεζών, όπως συμβαίνει μεταξύ των πολιτειών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Κι ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν το νόμιμο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης σε αναζήτηση εργασίας, στην πράξη, η ελλιπής πολιτισμική ενσωμάτωση, κυρίως η έλλειψη κοινής γλώσσας, καθιστά τους εργαζόμενους λιγότερο ευέλικτους γεωγραφικά, σε σχέση με τους Αμερικανούς πολίτες», επισήμανε.
Εξέφρασε επίσης την άποψη πως η Αμερική διαθέτει σε αντίθεση με την Ευρώπη μια νομισματική ένωση που λειτουργεί διότι συμπίπτει με ένα έθνος με κοινή γλώσσα και κουλτούρα.
Μεταξύ άλλων παρουσίασε τέσσερα πιθανά σενάρια για την έκβαση της κρίσης εκ των οποίων τα τρία είναι δυσοίωνα, σημειώνοντας πως η αναβίωση του οράματος δημιουργίας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας βρίσκεται στο χέρι των ισχυρών της Ευρώπης.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως επισημαίνει, δείχνει η πρόταση της έκδοσης κοινού Ευρωομολόγου.

Τα άλλα τρία σενάρια που απαριθμεί είναι:

1) Η υιοθέτηση αυστηρών μέτρων λιτότητας κατά το πρότυπο των χωρών της Βαλτικής, λύση που έχει επιλέξει η Ευρώπη μέχρι στιγμής και η οποία κρίνεται από τον αρθρογράφο ανεπαρκής

2) Η αναδιάρθρωση των χρεών, με τον αρθρογράφο να σχολιάζει ότι δυσκολεύεται να σκεφτεί πως η Ελλάδα αλλά και η Ιρλανδία θα αποφύγουν μια τέτοια εξέλιξη

3) Η χρεοκοπία κατά το πρότυπο της Αργεντινής, λύση που ωστόσο δεν φαίνεται να είναι εφαρμόσιμη στην περίπτωση των χωρών της Ευρωζώνης λόγω του ενιαίου νομίσματος.

http://www.cosmo.gr

2 σχόλια:

  1. Η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα, είπε ψέματα για τη συμπεριφορά της αυτή και αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος Paul Krugman.

    Γιωργάκη-Τζέφρευ, τι έχεις να απαντήσεις στις κατηγορίες αυτές?
    Περιμένουμε να μπορέσεις να βρεις εστω κάτι, για να μας πεις κάποια στιγμή, προδότη της πατρίδας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΦΑΕ
    ΕΝΑ ΑΡΧΙΔΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή