Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Νέα νίκη του Πούτιν κατά του πρώην «βαρώνου»

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι θα παραμείνει στη φυλακή για αρκετά χρόνια ακόμη.
Την περασμένη Δευτέρα, δικαστήριο της Μόσχας εξέδωσε νέα καταδικαστική απόφαση κατά του πρώην βαρώνου του πετρελαίου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρωταγωνιστή μιας υπόθεσης που θεωρείται ευρέως ενδεικτική των προθέσεων του Κρεμλίνου έναντι των διαφωνούντων. Ο κ. Χοντορκόφσκι, ο οποίος παραμένει στη φυλακή για επτά χρόνια αφού ενεπλάκη σε διαμάχη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού, κατηγορία που θα τον κρατήσει στη φυλακή για αρκετά χρόνια ακόμη.
Αλλοτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, ο κ. Χοντορκόφσκι, 47 ετών σήμερα, είναι ο πιο φημισμένος κρατούμενος της χώρας και η υπόθεσή του προβάλλεται από τους αντιπάλους του Κρεμλίνου ως απόδειξη της χειραγώγησης του δικαστικού συστήματος από την πολιτική εξουσία.

Κατηγορίες

Ο πρώην πρόεδρος, κ. Πούτιν, έχει πολλάκις προσβάλει τον Χοντορκόφσκι αποκαλώντας τον εγκληματία, καθώς θεωρεί ότι διέταξε συνεργάτες του να σκοτώσουν κόσμο ώστε να κερδίσει χρήμα. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Πούτιν αναφέρθηκε στον Χοντορκόφσκι λέγοντας ότι είναι κλέφτης και ότι πρέπει να παραμείνει στη φυλακή.
Μια μικρή ποινή φυλάκισης θα μπορούσε να εκληφθεί ως νίκη για τον προστατευόμενο του κ. Πούτιν, νυν πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην καθηγητή της Νομικής, ο οποίος εμφανίζεται πιο μετριοπαθής. Ο κ. Μεντβέντεφ φέρεται να προωθεί πολιτική εκσυγχρονισμού της Ρωσίας και σύμφωνα με την άποψη ορισμένων αναλυτών, η υπόθεση Χοντορκόφσκι εμποδίζει την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών, οι οποίοι πρέπει να πειστούν ότι η χώρα διαθέτει δίκαιο νομικό σύστημα. Ο συνεργάτης και συγκατηγορούμενος του κ. Χοντορκόφσκι, Πλάτον Λεμπέντεφ, κρίθηκε και αυτός ένοχος από τον δικαστή Βίκτορ Ντανίλκιν.
Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι δημιούργησε την περιουσία του στη διάρκεια της θυελλώδους δεκαετίας του ’90 μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, όταν απέκτησε κρατικές πετρελαιοπηγές καταβάλλοντας μικρό τμήμα της αξίας τους για να συγκροτήσει έπειτα μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, τη Υukos. Οπως πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες της εποχής, φημιζόταν για τις ανάρμοστες μεθόδους του, που θα ήταν παράνομες ή ανούσιες για τους Δυτικούς. Αργότερα αποφάσισε να αναμορφώσει τόσο την εικόνα του όσο και την επιχείρησή του. Επιπλέον, αναμείχθηκε στην πολιτική και σε αυτό το σημείο άρχισαν τα προβλήματά του.

Προειδοποίηση

Μετά την εκλογή του το 2000, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέστησε σαφές στους μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι κέρδισαν τις περιουσίες τους τη δεκαετία του ’90 ότι μπορούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα υπό τον όρο ότι δεν θα εμπλακούν στις υποθέσεις του Κρεμλίνου. Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι προφανώς δεν έλαβε το μήνυμα. Χρηματοδότησε πολιτικά κόμματα και αγνόησε τις προειδοποιήσεις των συνεργατών του κ. Πούτιν. Το 2003 συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Σιβηρίας και έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή. Το 2005 καταδικάστηκε με τις κατηγορίες της απάτης και φοροδιαφυγής και οι εταιρείες του επί της ουσίας κατασχέθηκαν από την κυβέρνηση. Η αρχική ποινή του λήγει το 2011, λίγο πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Αναλυτές, όμως, παρατηρούν ότι ο κ. Πούτιν δεν ήθελε να αποφυλακιστεί ο κ. Χοντορκόφσκι πριν από τις εκλογές, εξ ου και η νέα καταδίκη. Αυτή τη φορά, ο πρώην βαρώνος καταδικάστηκε για υπεξαίρεση ποσού ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορία που οι δικηγόροι του καταγγέλλουν ως παράλογη και πολιτικά υποκινούμενη.

The New York Times
http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου