Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο Νότιο Σουδάν

Σε επιφυλακή ο στρατός της χώρας
Την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι στρατιωτικές δυνάμεις του Σουδάν ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Κυριακή, όσον αφορά στην απόσχιση του Νότιου Σουδάν από τον μουσουλμανικό Βορρά. Το Σουδάν είναι η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, με πληθυσμό 41 εκατ. κατοίκους, ενώ αναμένεται ότι πάνω από το 90% των Σουδανών του Νότου θα ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.
Την Κυριακή 9 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει στο Σουδάν η διεξαγωγή του ιστορικού δημοψηφίσματος, που αφορά στην ανεξαρτησία του Νότου της χώρας, το οποίο θα διαρκέσει ως τις 15 Ιανουαρίου. Η περιοχή του Νότου, με τους 8 εκατ. χριστιανούς και ανιμιστές κατοίκους, έχει μέγεθος όσο και η Ιβηρική χερσόνησος και διεκδικεί την απόσχισή της από το Βόρειο Σουδάν, με την αραβική και μουσουλμανική πλειοψηφία.

Οι πιο απαισιόδοξοι των αναλυτών βλέπουν να ξεσπάει και πάλι εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, με νωπές ακόμη τις μνήμες από τις εμφύλιες διαμάχες του 1955-1972 και ξανά του 1983-2005, που προκάλεσαν το θάνατο πολλών εκατομμυρίων Σουδανών.

«Βρισκόμαστε σε απόσταση σχεδόν 400 μέτρων από τους SAF (ο στρατός του Βόρειου Σουδάν), δηλώνει ο 60χρονος αρχιστράτηγος του APLS (Λαϊκός Στρατός για την απελευθέρωση του Σουδάν) Τζέιμς Κοάνγκ Σολ, ο οποίος στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Τζον Γκαράνγκ, του ηγέτη των Σουδανών ανταρτών που σκοτώθηκε το 2005. Ο Κοάνγκ Σολ βρίσκεται στο πιο στρατηγικό σημείο του νότιου Σουδάν προκειμένου να θέσει σε επιφυλακή τους στρατιώτες εν όψει του δημοψηφίσματος. Στόχος του, να μην εμπλακεί σε σύρραξη ούτε ν’ απαντήσει σε ενδεχόμενες επιθετικές κινήσεις των Βόρειων Σουδανών πριν το δημοψήφισμα. Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, το Βόρειο Σουδάν βομβάρδισε πολλές φορές την περιοχή του Μπαχρ ελ Γκαζάλ, προξενώντας τη μετακίνηση εκατοντάδων χωρικών και τραυματίζοντας στρατιώτες του APLS.
Φαινομενικά, τα 2.000 χλμ. της γραμμής των «συνόρων» μεταξύ Βορρά και Νότου μπορούν εύκολα να χαραχτούν κατόπιν διαπραγματεύσεων, ωστόσο το πρόβλημα περιπλέκεται αφού κάποιες περιοχές είναι πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ τη χώρα διασχίζει ένας πετρελαιαγωγός. Οι στρατιώτες ήδη διανοίγουν πηγάδια εκατέρωθεν των «συνόρων», ώστε ν’ ανεφοδιάζονται σε νερό σε περίπτωση σύρραξης, σε μια περιοχή όπου το νερό είναι εξαιρετικά σπάνιο.

«Δεν έχουμε ανάγκη την εξουσία της Χαρτούμ. Έχουμε τους δικούς μας πόρους. Υποφέρουμε πάνω από 50 χρόνια», δηλώνει ένας μαγαζάτορας στη Γιούμπα. «Αντίο Χαρτούμ», γράφει έξω από ένα μαγαζί στη μεγαλύτερη πόλη του Νότου.

Αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί ειρηνικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι το Σουδάν θα διαγραφεί από τη λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, γεγονός που θ’ ανοίξει την πόρτα στις αμερικανικές επενδύσεις. Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζον Κέρι μετέβη στο Χαρτούμ για να επιβεβαιώσει τη θέση των ΗΠΑ: «Ευχόμαστε την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των σχέσεων Σουδάν – ΗΠΑ».

Την Περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νότιο Σουδάν, ο πρόεδρος της χώρας Ομάρ Χασάν Ελ Μπεσίρ βεβαίωσε τους πολίτες ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει σε ανεξαρτητοποίηση του νότιου Σουδάν. «Θα τιμήσω την απόφασή σας, ακόμη κι αν επιλέξετε την απόσχιση», δήλωσε από τη Γιούμπα, την πρωτεύουσα του Νότου.

Ο 66χρονος Σουδανός πρόεδρος Ελ Μπεσίρ ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1989, είναι ο μοναδικός εν ενεργεία πρόεδρος που κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για τη γενοκτονία στο Νταρφούρ.

Αφού επικυρωθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, οι «Βόρειοι» και οι «Νότιοι» θα έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να διευθετήσουν τις τυπικές διαδικασίες του «διαζυγίου»: κατάσταση των «Νότιων» πολιτών που βρίσκονται στο Βόρειο Σουδάν και των «Βόρειων» που βρίσκονται στα νότια της χώρας, μοίρασμα των πετρελαϊκών κερδών και του χρέους, χάραξη συνόρων - ιδιαιτέρως στην αμφισβητούμενη πετρελαϊκή ζώνη του Αμπιέι, κλπ.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου