Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ....μας ενημερωνει ο βοτανολογος Νιωτης. Η ΡΟΚΑ.

 Η καταγωγή της είναι από τη Νοτιοανατολική Ασία, όμως φύεται ή καλλιεργείται στις περιοχές της Μεσογείου και στη Βόρειο Αμερική.
 Είναι χειμωνιάτικο φυτό, ενώ ανθίζει από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Έχει πικάντικη, πιπεράτη και αρωματική γεύση.
 Η άγρια ρόκα έχει πιο πιπεράτη και πιο έντονη γεύση από την καλλιεργούμενη. Από τους σπόρους της λαμβάνεται ένα ελαφρώς καυστικό έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς λόγους. Αυτό το ξέρατε;
 Στην ορολογία των βοτάνων η ρόκα σημαίνει «απάτη», καθώς το βράδυ απελευθερώνει ένα υπέροχο άρωμα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν αποπνέει καμία μυρωδιά. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες Σύμφωνα με έρευνες, η ρόκα διαθέτει πολύτιμες ιδιότητες
. Πιο συγκεκριμένα:
 • Το λάδι που εξάγεται από τους σπόρους της καταπολεμά τη βρογχίτιδα, το φλέγμα και την καταρροή που προκαλεί το συνάχι.
 • Έχει χωνευτική, διουρητική, τονωτική και καθαρτική δράση.
 • Χρησιμοποιείται ως σιρόπι για τη βραχνάδα. • Περιορίζει τη φλεγμονή στο λαιμό και τους βλεννογόνους.
 Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε:
 Προτιμούμε την άγρια ρόκα από την καλλιεργημένη, εάν θέλουμε πιο πιπεράτη γεύση. Προσέχουμε τα φύλλα της να μην έχουν τρυπούλες, να είναι δροσερά και φρέσκα (πριν βγάλει άνθη). Τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου, σε μικρά ματσάκια, μέσα σε πλαστική σακούλα, για 3-4 ημέρες.

7 σχόλια:

  1. Καλημερα φιλοι μου. Καποιο λαθος ρυθμησεων καθυστερησαν την καλημερα μας του Νιωτη. Δεν πειραζει προχωραμε ακαθεκτοι. Ναστε ολοι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ρόκα (αγγλ. arugula ή rocket, ιταλ. rucola ή rughetta) φυτρώνει άγρια στα λιβάδια, επίσης όμως καλλιεργείται ευρύτατα και πωλείται στα τοπικά οπωροπωλεία. Η γεύση του είναι λιγότερο έντονη.


    Υλικά (4-6 μερίδες) :


    1 μεγάλο μάτσο ρόκα, πλυμένη και σχισμένη σε μεγάλα κομμάτια
    1 σκόρδο ψιλοκομμένο
    1/2 κ.γ. κόλιανδρο
    1/4 κ.γ. τζίντζερ
    3/4 φλιτζ. παχιά κρέμα
    2 κουταλιές βούτυρο
    1/4 φλιτζ. τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο
    αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
    500 γρ. σπαγγέτι













    Εκτέλεση:
    1. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ρόκα, το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθεί, περίπου για 5 λεπτά. Βάζουμε αλατοπίπερο κατά τη γεύση. Προσθέτουμε ανακατεύοντας την κρέμα με κόλιανδρο, το τζίντζερ και το τυρί και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι η σάλτσα να γίνει ελαφρά παχύρρευστη.
    2. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το βάζουμε στη σάλτσα ρόκας.
    3. Αναμιγνύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως σε προθερμασμένα πιάτα, προσθέτοντας επί πλέον παρμεζάνα κατά τη γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. 1. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι σοτάρετε στο λάδι τα πράσα και προσθέτετε τα καρότα. Αλατίζετε και σιγοβράζετε για 10’. Αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Χτυπάτε τα αυγά με το γιαούρτι, προσθέτετε το λευκό τυρί, τις ντομάτες και τον τραχανά. Ανακατεύετε με τα πράσα και τα καρότα και αλατοπιπερώνετε.

    2. Αλείφετε ένα ταψί με λίγο λάδι και απλώνετε το φύλλο ώστε να καλυφτεί ο πάτος και τα πλαϊνά του ταψιού. Τρυπάτε το φύλλο με το πιρούνι και στρώνετε από πάνω τις φέτες του κίτρινου τυριού. Ρίχνετε από πάνω το μείγμα της γέμισης. Ψήνετε 40’-50’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο – 200ο C, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί η πίτα.




    Χρόνος Προετοιμασίας 60 λεπτά


    Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά


    More Sharing ServicesShare





    Υλικά

    1 φύλλο Σφολιάτα Xρυσή Ζύμη
    3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
    2 καρότα τριμμένα
    2 ντομάτες ψιλοκομμένες
    400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
    5 αυγά
    350 γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο
    6 φέτες γκούντα ή άλλο κίτρινο τυρί
    ½ φλιτζάνι του τσαγιού τραχανάς
    ½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
    λίγο αλάτι
    πιπέρι φρεσκοτριμμέν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν υπάρχουν κακά παιδιά. Υπάρχουν μόνο κακοί γονείς. Και είναι κακοί οι γονείς που θεωρούν τα παιδιά τους κακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μεσημέρι Φιλόσοφε Τσελεμεντέ Καλό μεσημερι Καλλίμαχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή