Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει το... τεστ Παπ

Με εμφάνιση κυτταρικής βλάβης και κατ' επέκταση μη φυσιολογικού τεστ Παπ κινδυνεύουν οι παθητικές καπνίστριες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα, υπό τη δρα Christy Ward του πανεπιστημίου του San Diego, στην California, από τις 4.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε τεστ Παπ, όσες είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα, ήταν πιο πιθανό, ακόμη και σε ποσοστό 70%, να έχουν “ανώμαλο” τεστ σε σχέση με όσες δεν ήταν εισέπνεαν τον καπνό των γύρω τους.
Βέβαια, ένα μη φυσιολογικό τεστ Παπ δε σημαίνει κατ’ ανάγκη, ότι μια γυναίκα έχει ήδη καρκίνο του τραχήλου, ωστόσο, πολύ συχνά, γυναίκες με προβληματικό τεστ αργότερα εμφανίζουν καρκίνο.
Η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η μόνιμη μόλυνση από ορισμένα στελέχη του ιού HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, ότι οι τοξικές ουσίες που μεταφέρει ο καπνός, μπορούν να εντοπιστούν στον ιστό του τραχήλου.
Η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το ίδιο το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για τις ανωμαλίες στον τράχηλο, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατό το παθητικό κάπνισμα να κάνει μια γυναίκα πιο ευάλωτη στην εμφάνιση ανωμαλιών στον τραχηλικό ιστό και τελικά καρκινικών όγκων.
Οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχει ο καπνός, σύμφωνα με τη δρα Ward, “προκαλούν μεταβολές στο γενετικό υλικό των κυττάρων, με συνέπεια αυτά να μην λειτουργούν φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικές ανωμαλίες που φαίνονται στο τεστ Παπ και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο”.
“Για μια ακόμη φορά, η μελέτη μας έδειξε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου”, επεσήμανε η υπεύθυνη της έρευνας, σημειώνοντας πως, ακόμα και αν δεν εμφανίσουν τελικά καρκίνο, επειδή θα έχουν πάρει μη φυσιολογικά αποτελέσματα από το τεστ Παπ, θα υποβληθούν σε μακρόχρονες συνθήκες άγχους και σε πρόσθετα έξοδα, φοβούμενες ότι βρίσκονται σε προκαρκινικό στάδιο, μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν κινδυνεύουν.
H μελέτη δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό γυναικολογίας “American Journal of Obstetrics & Gynecology”.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

http://www.ajog.org/article/S0002-9378(10)02224-6/abstract

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου