Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. Airbus Α320: Πόσα χρήματα καλείται να πληρώσει η Germanwings στις οικογένειες των θυμάτων

Τι προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο για τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων σε περίπτωση αεροπορικού δυστυχήματος. Τι ισχύει αν τελικά αποδειχθεί ότι η πράξη του Lubitz ήταν αυτοκτονία… Η εταιρεία Germanwings οφείλει να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων που είχαν αποβιβαστεί στο μοιραίο αεροπλάνο που συνετρίβη στις Άλπεις. Ο αερομεταφορέας θεωρείται ο πρώτος υπεύθυνος όταν υπάρχει δυστύχημα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ακόμη κι αν δεν έχει κάνει κανένα λάθος. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μόντρεαλ του 1999, η οποία υπογράφηκε από 110 χώρες, εκ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, η ευθύνη του αερομεταφορέα εκτιμάται ως 145.000 ευρώ ανά επιβάτη για τις διεθνείς πτήσεις.
 Η προκαταβολή στις οικογένειες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 18.000 ευρώ. Εν προκειμένω μιλάμε για 21 εκατομμύρια για τους θανάτους 144 επιβατών της Germanwings το μεσημέρι της Τρίτης. Αξίζει να σημειωθεί πως η αεροπορική εταιρεία έχει καταβάλει ήδη αποζημίωση 6 εκατομμυρίων ευρώ για την απώλεια του Airbus Α320 στην κατασκευαστική εταιρεία. Τα χρήματα πληρώθηκαν μόλις 24 ώρες μετά τη συγκλονιστική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή συνολικά 150 ατόμων. Αν αποδειχθεί ότι η Lufthansa και η Germanwings φέρουν ευθύνη για ελλειπή έλεγχο του πληρώματος, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο συγκυβερνήτης Lubitz που φέρεται να έριξε το αεροσκάφος, τότε θα πρέπει να πληρώσουν πολλά περισσότερα χρήματα στις οικογένειες των θυμάτων. Οι οικογένειες μπορούν να διεκδικήσουν βάσει γαλλικού νομικού συστήματος περαιτέρω αποζημιώσεις.
Η εταιρεία παρόλα αυτά διατείνεται πως σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς ήταν νόμιμη η παραμονή ενός και μόνου πιλότου στο κόκπιτ κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αν προκύψει τελικά η ετυμηγορία ότι ο συγκυβερνήτης “αυτοκτόνησε”, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αθωώσουν την εταιρεία-πελάτη τους και θα μειώσουν κατά πολύ τις αποζημιώσεις στα όσα προβλέπονται ως ελάχιστα ποσά. Για να υπολογιστεί η αποζημίωση σε μια τέτοια περίπτωση, λαμβάνονται υπόψιν δύο παράγοντες. Ο ηθικός καταρχήν, ο οποίος θα εκτιμηθεί από τους ειδικούς. Αυτός εκτιμάται ανάλογα με το βαθμό συγγένειας με το θύμα. Στη Γαλλία, υπάρχουν ποσοστά γι’αυτό. Για παράδειγμα, ο παράγοντας ηθικής αποζημίωσης σε περίπτωση απώλειας συζύγου εκτιμάται στα 20.000-30.000 ευρώ. Το ποσό μπορεί να αυξηθεί αν ο θάνατος επήλθε με βίαιο τρόπο και σε εξαιρετικές συνθήκες, όπως στην περίπτωση του Α320.
 Οι οικονομικές αποζημιώσεις υπολογίζονται από τα ποσά που θα μπορούσε να αποκομίσει για τον ίδιο και την οικογένεια του αν ήταν εν ζωή. Αν αποδειχθεί “αυτοκτονία”, τότε ενδεχομένως οι Germanwings και Lufthansa δεν θα αναγκαστούν να καταβάλουν τα περαιτέρω ποσά περί ηθικής αποζημίωσης. Ωστόσο το θρίλερ συνεχίζεται γιατί όπως φαίνεται ο συγκυβερνήτης είχε αποκρύψει ιατρικά ντοκουμέντα από την εταιρεία ενώ μυστήριο καλύπτει το πότε ελέγχθηκε τελευταία φορά με ψυχομετρικό τεστ. “Το γεγονός ότι υπάρχουν ιατρικά σημειώματα που αναφέρουν ότι είναι ανίκανος προς εργασία, ανάμεσα σε άλλα πράγματα, που βρέθηκαν σκισμένα, τα οποία ήσαν πρόσφατα και αφορούσαν ακόμη και την ημέρα του εγκλήματος, υποστηρίζουν το συμπέρασμα, που βασίζεται στην προκαταρκτική εξέταση, ότι ο νεκρός είχε αποκρύψει την ασθένειά του από τον εργοδότη του και τους συναδέλφους του”, αναφέρεται στο νέο πόρισμα της εισαγγελίας για τον Andreas Lubitz μετά την έρευνα στην οικία του.
 Ο 28χρονος δεν άφησε κάποιο σημείωμα αυτοκτονίας. Η εισαγγελία ανακοίνωσε επίσης ότι από την μέχρι στιγμής έρευνα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να παραπέμπουν σε πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα για την ενέργειά του. Η εξέταση των εγγράφων και των δεδομένων που υπήρχαν στον ηλεκτρονική υπολογιστή που κατασχέθηκε στο δωμάτιο του, θα διαρκέσει αρκετές ημέρες παρατείνοντας την αγωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου