Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015

ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Νηστεία. Όλα όσα ίσως δεν ήξερες!

Σαρακοστή, Διατροφή, Έθιμα, Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή είναι χριστιανική χρονική περίοδος νηστείας. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα. Ονομάζεται "Σαρακοστή" γιατί περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστείας. Η ονομασία "Τεσσαρακοστή" αρχικά σήμαινε την τεσσαρακοστή (40ή) ημέρα πριν το Πάσχα, γρήγορα όμως το όνομα δόθηκε σε όλη την περίοδο της νηστείας πριν το Πάσχα.
 Πολλοί τοποθετούσαν και τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, οπότε ο χρόνος των σαράντα ημερών διευρυνόταν. Ο χαρακτηρισμός "Μεγάλη" δε δίνεται για τη μεγάλη διάρκειά της, αλλά για τη σημασία της, σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού. Η Μεγάλη Σαρακοστή αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού από την οποία και προσδιορίζεται κατ' έτος ως κινητή περίοδος. Διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα. Η δε Κυριακή των Βαΐων είναι η τελευταία ημέρα της περιόδου αυτής. Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν περιλαμβάνεται στη Σαρακοστή αν και συνεχίζεται η νηστεία που είναι ιδιαίτερα αυστηρότερη. Στη πραγματικότητα μαζί με την εβδομάδα των Αγίων Παθών είναι πεντηκονθήμερη περίοδος.
 Η σημειολογία της νηστείας της «Μεγάλης Τεσσαρακοστής» έχει πολλαπλές προεκτάσεις και αγγίζει διάφορες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες με διαφορετικό τρόπο. Τα τελευταία χρόνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες μελέτες που αναδεικνύουν το ορθόδοξο «νηστειολόγιο» ως την πλέον ενδεδειγμένη διατροφική ακολουθία. Αυτο συμβαίνει γιατί στην καθημερινότητα μας καταναλώνουμε πολλά λίπη και κακά λιπαρά με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η χοληστερόλη μας και τα τριγλυκερίδια να κάνουν πάρτυ ακόμα και σε πιο νέες ηλικίες. Γίνεται κατανοητό ότι ακόμα και αν δεν πιστεύουμε η νηστεία μας βοηθαεί να αποτοξινωθεί ο ταλαιπωρημένος οργανισμός μας. Με τη νηστεία άλλωστε είμαστε διπλά κερδισμένοι αφου μαθαινούμε και την αυτοσυγκράτηση και πως να είμαστε πιο εγκρατής στην καθημερινότητα μας. Εσείς για φέτος ακόμα είστε αναποφάσιστοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου