Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Όσα δεν ξέραμε και τα μάθαμε για την Αμφίπολη – Το "αίνιγμα" με τον σκελετό, οι ασπίδες και τα νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

- Βρέθηκε το 80% του σκελετού αλλά η σπασμένη λεκάνη δεν επιτρέπει να αναγνωριστεί το φύλο του νεκρού
 - Οι τυμβωρύχοι είχαν "πειράξει" τον σκελετό
 – Όργιο αρχαιοκαπηλίας στην Αμφίπολη - Οι ασπίδες στη βάση του Λέοντα "δείχνουν" πως έχει ταφεί άνδρας
 - «Δεν λέμε ονόματα» η απάντηση της Περιστέρη αν πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο
 - Άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και να υπάρχει δεύτερος σκελετός Η Κατερίνα Περιστέρη συνέστησε υπομονή για το όνομα του "νεκρού" της Αμφίπολης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ανασκαφών που έγινε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία του ίδιου του υπουργού, Κώστα Τασούλα, πλήθους δημοσιογράφων και πολιτών. Το αμφιθέατρο γεμάτο και όλοι περίμεναν απαντήσεις. Τις οποίες πήραν με πολύ πολύ κόπο... Click4more: Oι Βρετανοί ήθελαν να κλέψουν τον Λέοντα της Αμφίπολης
 Η επικεφαλής αρχαιολόγος των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη, αποκάλυψε για πρώτη φορά πως έχουν βρεθεί κινητά ευρήματα, όπως κεραμική (μελαμβαφή, όχι όμως και ερυθρόμορφη αν και δεν έχει αναλυθεί το υλικό), καθώς και νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου . Είπε πως πρόκειται για πλούσιο υλικό το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί. Η Κατερίνα Περιστέρη επανέλαβε ότι με το Λιοντάρι στην κορυφή, μάλλον ο νεκρός είναι ένας πολύ σημαντικός άνδρας. «Δεν θα μπω σε θεωρίες συνωμοσίας πως είναι ο Μέγας Αλέξανδρος» είπε αλλά όταν ρωτήθηκε αν μπορεί ο "ένοικος" να ανήκει στην οικογένεια του Στρατηλάτη, δεν απέκλεισε τίποτα. Ούτε το ενδεχόμενο να είναι τελικά ο Μέγας Αλέξανδρός.
«Δεν λέμε ονόματα» είπε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο σκελετός που βρέθηκε να μην είναι ο μοναδικός. «Αυτόν βρήκαμε» είπε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής είπε πως στη βάση του Λέοντα βρέθηκαν ασπίδες και από αυτό συμπεραίνεται πως στον τάφο έχει ταφεί άνδρας με σημαντικό αξίωμα. Click4more: Πως βρέθηκε ο σκελετός στην Αμφίπολη Σύμφωνα με την Κατερίνα Περιστέρη πως το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και μάλιστα επισκέψιμο. Για πρώτη φορά μάθαμε επίσης, όπως είπε ο αρχιτέκτων Μιχάλης Λεφαντζής πως το μνημείο αυτό δεν είναι μόνο του, αλλά ανήκει σε ένα μεγαλύτερο σύνολο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το μνημείο σφραγίστηκε μετά τη λεηλασία του κάποια στιγμή τα ρωμαϊκά χρόνια, η επίχωση στο εσωτερικό του είναι σύγχρονη με τους τοίχους σφράγισης, τα δε ανοίγματα στα τύμπανα των διαφραγματικών τοίχων δεν έγιναν από τυμβωρύχους, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για να μπουν τα χώματα της επίχωσης.
 Δεν έχουν βρεθεί επιγραφές, ενώ κάποια τεκτονικά γράμματα, Ε και Α, πάνω στον περίβολο που προφανώς έγιναν για την παραγγελία του υλικού, ταιριάζουν με τη χρονολόγηση του περιβόλου και αποτελούν αντικείμενο μελέτης. Η παρέμβαση της Μενδώνη για τον σκελετό Όταν η ένταση... ανέβηκε με την άρνηση της Κατερίνας Περιστέρη να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις για το πως και που βρέθηκε ο σκελετός, στη συζήτηση παρενέβη η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που άδειασε την επικεφαλής των ανασκαφών. «Επειδή δεν μου αρέσουν οι ερωτήσεις που γίνονται αλλά ούτε και οι απαντήσεις που δίνονται», είπε παρεμβαίνοντας και στη συνέχεια έδωσε πληροφορίες που δεν είχαμε ακούσει άλλη φορά για τον σκελετό της Αμφίπολης. Click4more: Έτσι χτίστηκε ο τύμβος της Αμφίπολης!
Όπως είπε, ο σκελετός βρέθηκε αποσπασματικά εντός και εκτός του ταφικού ορύγματος. Το κρανίο βρέθηκε σε κάποια απόσταση από το όρυγμα, ακριβώς απέξω από αυτό εντοπίστηκε η κάτω γνάθος και μέσα στο όρυγμα βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του σκελετικού υλικού. Σύμφωνα με την κα Μενδώνη, αν παρατηρήσει κανείς τα οστά βλέπει ότι έχει και τα μεγάλα κόκαλα των ποδιών και τα κόκαλα των χεριών, πλευρά και μέλη της σπονδυλικής στήλης, καθώς και τη λεκάνη, η οποία από την πτώση των άνω λίθων είναι σε πολύ αποσπασματική κατάσταση, ώστε να μην επιτρέπει στους αρχαιολόγους να πουν αν είναι ανδρική ή γυναικεία. Αναφερόμενη, δε, στις δηλώσεις που είχε κάνει προηγουμένως η κ. Περιστέρη ότι αφαιρέθηκαν μαζί με τα οστά χώματα, αυτό, όπως είπε, έγινε «για τον πολύ απλό λόγο ότι αν το σύγχρονο γενετικό υλικό, δηλαδή τα χέρια αρχαιολόγων, εργατών κλπ., άγγιζαν το αρχαίο, αυτομάτως θα εξαφάνιζαν ή θα διατάραζαν πληροφορίες τις οποίες μπορεί να έχει διασώσει η γη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου