Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Σε καλό κλίμα η συνάντηση Βενιζέλου- Ερντογάν.....

 Σε καλό κλίμα η συνάντηση Βενιζέλου- ΕρντογάνTο Κυπριακό και ειδικότερα "η διακοπή της προσβολής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου", είναι "το κλειδί" των θεμάτων που συζήτησε σε "πολύ θετικό κλίμα" ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βενιζέλου. "Νομίζω ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, οι οποίες είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο και οι οποίες σέβονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας,
την υπόστασή της και επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών" δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση και τόνισε ότι "αυτό θα δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα και για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, αλλά θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά και για την ευρύτερη περιοχή". "Είναι" τόνισε ό αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης "πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, την Τουρκία, για την Κυπριακή Δημοκρατία, για τις δύο κοινότητες της Κύπρου και για την ευρύτερη περιοχή να προχωρήσουμε στο πλαίσιο αυτό, το οποίο είναι πάρα πολύ απλό και πάρα πολύ λειτουργικό".
 Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον πρόεδρο Ερντογάν "πολιτικό ηγέτη με μεγάλη εμπειρία και μεγάλη διάρκεια, όπως απεδείχθη". "Αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι ο ασφαλής και φερέγγυος γείτονας της Τουρκίας" είπε ο Έλληνας υπουργός και συνέχισε ότι "η Τουρκία αντιμετωπίζει κρίση σε όλη τη συνοριακή γραμμή της, άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει σταθερότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να υπάρχει ένα πεδίο κοινών πρωτοβουλιών". Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη άποψη ότι "
 το Ανώτατο Συμβούλιο Κυβερνητικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε σημαντικά βήματα στους τομείς της οικονομίας και των κοινωνικών θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες". "Αλλά δεν παύει να υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας θεμάτων, μια διαφορά νομική, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά υπάρχει μια ατζέντα με πολύ σημαντικά θέματα ανοικτά, τα οποία συζητιούνται επί δεκαετίες. Χρειάζεται πρόοδος σε αυτά και εμείς είμαστε διατεθειμένοι, πάντα με άξονα την προστασία των εθνικών συμφερόντων και το Διεθνές Δίκαιο να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση αυτή", είπε ο κ. Βενιζέλος. Ο Έλληνας υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι "τέθηκαν τα θέματα που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων.
Δεν τα θέτουμε στη βάση της αμοιβαιότητας. Κάθε κράτος έχει την συνταγματική υποχρέωση και την υποχρέωση, με βάση το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ή ειδικότερες συμβάσεις, όπως είναι η Συνθήκη της Λωζάννης, να σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή είναι η δική μας θέση, την οποία έχουμε πει και δημόσια και κατ΄ιδίαν."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου