Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΛΗΣΣΙΑ. Ιστορική επίσκεψη του πάπα στο Φανάρι!....

Με τη θεία λειτουργία για την εορτή του αγίου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, κορυφώθηκε σήμερα η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τον πάπα υποδέχτηκε ο οικουμενικός πατριάρχης καθώς διατηρούν ιδιαίτερα φιλικούς δεσμούςΟ προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας πάπας Φραγκίσκος βρίσκεται από χθες το πρωί στην Κωνσταντινούπολη. Στο αεροδρόμιο της Πόλης τον υποδέχτηκε ο οικουμενικός πατριάρχης, με τον οποίο διατηρεί ιδιαίτερα φιλικούς δεσμούς, και κατόπιν αναχώρησαν για τον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου πραγματοποιήθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο. Το πρόγραμμα του ποντίφικα είχε ξεκινήσει την προηγουμένη με επίσκεψη στο Μπλε Τζαμί, όπου προσευχήθηκε μαζί με τον μουφτή της Κωνσταντινούπολης. Ακολούθησε ξενάγηση και προσκύνημα στον ναό της Αγίας Σοφίας, ενώ στη συνέχεια ο πάπας τέλεσε θεία λειτουργία στον ναό του Αγίου Πνεύματος, τον καθεδρικό ναό των Καθολικών.
 Σήμερα ο πάπας παρέστη στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για την εορτή του αποστόλου Ανδρέα. Μεγάλη σημασία έχει η κοινή εμφάνιση των δυο ποιμεναρχών της χριστιανοσύνης στον εξώστη του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά τη λειτουργία, καθώς και η κοινή διακήρυξη που θα υπογράψουν. Όπως επισημαίνει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Χουριέτ» (hurriyetdailynews.com), η παπική επίσκεψη «αυξάνει τις ελπίδες για ένωση» (των Εκκλησιών). Η ίδια επίσκεψη θύμισε έντονα την παλαιότερη του πάπα Βενέδικτου, προκατόχου του Φραγκίσκου, όταν βρέθηκε επίσης στην Κωνσταντινούπολη. Ο πάπας Φραγκίσκος χτες μετέβη στο λεγόμενο Μπλε Τζαμί, το τζαμί του Σουλτάν Αχμέτ, από τα επιτεύγματα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Εκεί ο μουφτής της Κωνσταντινούπολης Rahmi Yaran του ανέγνωσε στίχους από το Κοράνι που αναφέρονται στη ζωή της Παναγίας και ο πάπας Φραγκίσκος ρώτησε αν μπορεί να προσευχηθεί. Τελικά οι δύο προκαθήμενοι έστρεψαν το πρόσωπό τους προς τη Μέκκα και προσευχήθηκαν. Εκπρόσωπος του Βατικανού χαρακτήρισε την κίνηση ως «από κοινού στιγμή σιωπηλής λατρείας προς τον Θεό».
 Ο πάπας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν μπροστά στο Μπλε Τζαμί,καθώς κατέφθασε με ένα απλό ιδιωτικό αυτοκίνητο μάρκας «Ρενό», χωρίς πινακίδες. Και αυτό παρά τις αντιρρήσεις των τουρκικών αρχών για λόγους ασφαλείας. Ακολούθησε η επίσκεψη του πάπα στην Αγία Σοφία (στο «Μουσείο της Αγίας Σοφίας»). Ο διευθυντής του «Μουσείου» Hayrullah Cengiz ενημέρωσε τον πάπα για την ιστορία της «Αγιασοφιά», όπως την αποκαλούν μονολεκτικά οι Τούρκοι, τονίζοντας «τη σημασία του να συνυπάρχουν στο κτίριο επί αιώνες τα χριστιανικά μωσαϊκά με τις ιστορικές ισλαμικές γραφές».
 Αφού υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών, ο πάπας αποχώρησε από την Αγία Σοφία χωρίς να προσευχηθεί. Την ώρα εκείνη ακουγόταν από τα μεγάφωνα των γύρω τζαμιών η πρόσκληση του μουεζίνη για μουσουλμανική προσευχή. Το πρόγραμμα του πάπα προέβλεπε αρχικά να επισκεφθεί πρώτα την Αγία Σοφία και κατόπιν το Μπλε Τζαμί, αλλά η σειρά των επισκέψεων άλλαξε την τελευταία στιγμή. Κατά μήκος της διαδρομής του πάπα στέκονταν μαθητές που ανέμιζαν σημαίες της Τουρκίας και του Βατικανού φωνάζοντας «Βίβα πάπα». Αργότερα ο πάπας επισκέφθηκε το Πατριαρχείο στο Φανάρι, όπου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Θέλω να σας ζητήσω μια χάρη: Ευλογείστε εμέ και την Εκκλησία της Ρώμης» είπε ο πάπας στον πατριάρχη, σύμφωνα με το Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 Ο πατριάρχης φίλησε την κεφαλή του πάπα - κάτι που για τους επαΐοντες σημαίνει ένδειξη σεβασμού από τον ορθόδοξο πατριάρχη προς την Εκκλησία της Ρώμης. Σύμφωνα με τους Καθολικούς παρατηρητές, επρόκειτο για μια κίνηση η οποία αποτελεί «ισχυρό μήνυμα στην κατεύθυνση της επανένωσης των δύο Εκκλησιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου