Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κατι που μας ενδειαφερει!...Έρχονται 15 αλλαγές – αστραπή στις συντάξεις: ποιοι οι κερδισμένοι, ποιοι οι χαμένοι

Έρχονται 15 αλλαγές – αστραπή στις συντάξεις: ποιοι οι κερδισμένοι, ποιοι οι χαμένοιΤι αλλάζει στις συντάξεις; Ποιοι ευνοούνται και ποιοι όχι; Σημαντικές αλλαγές έρχονται – 15 στον αριθμό – στις συντάξεις των ενστόλων, πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει νομοσχέδιο που θα καταθέσουν στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
 Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», αφορά στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου συμπληρώνουν 25 έτη υπηρεσίας μετά την 1η-1-2015. Για όλους αυτούς (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς λειτουργούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ιατρούς του ΕΣΥ, διπλωματικούς υπαλλήλους, ερευνητές κ.λπ.), το νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση ενός συστήματος αναλογικών συντελεστών αναπλήρωσης, καταργώντας τα όσα ισχύουν σήμερα με βάση το «νόμο Ρέππα» όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για τα έτη από την 1η-1-2008 και μετά.
 Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου αυτού συστήματος υπολογισμού θα είναι μια μικρή μείωση των συντάξεων για όλους όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα από το Δημόσιο μετά την 1η-1-2015 και έχουν διοριστεί ή καταταγεί πριν την 1η-1-2011. Ευνοϊκές θεωρούνται οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται, για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς προβλέπεται ότι η υπηρεσία των προσώπων αυτών σε όλες ανεξαιρέτως τις οργανικές μονάδες και υπηρεσίες προσμετρείται, έως και 5 έτη, στο διπλάσιο.
 Η επιπλέον δαπάνη θα καλύπτεται από την καταβολή των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης σημαντική αλλαγή που προβλέπει το νομοσχέδιο αφορά τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους πυροσβέστες που κατετάγησαν στην υπηρεσία τους από το 1990 και μετά.
 Για τους συγκεκριμένους, το νομοσχέδιο προβλέπει σταδιακή μετάβαση στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού, με αύξηση του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία κατά 1,5 έτος για κάθε επόμενο έτος θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης, ώστε να μην υπάρξει βίαιη προσαρμογή τους, δεδομένων και των ιδιαιτεροτήτων που ενέχει η άσκηση των καθηκόντων τους. Με το νομοσχέδιο επιτρέπεται εξάλλου η καταβολή σύνταξης σε στρατιωτικούς, άντρες και γυναίκες, που έχουν ανάπηρο παιδί ή ανάπηρο σύζυγο, με τη συμπλήρωση των 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας και του 50ού έτους της ηλικίας.
 Παρέχεται επίσης η δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου του χρόνου αδείας άνευ αποδοχών και επιτρέπεται στους αντιρρησίες συνείδησης να ζητήσουν την αναγνώριση ως συντάξιμων των χρόνων που δεν υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις! Τέλος, στους υπαλλήλους του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίοι υπάγονταν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και μεταφέρθηκαν στη Eurobank-Ergasias, δίδεται επίσης το δικαίωμα να διατηρήσουν το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου