Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΗ. UNICEF: Εκτός σχολείου 30 εκατ. παιδιά λόγω συγκρούσεων και έκτακτων αναγκών...

Δεν υπάρχει επιστροφή στα θρανία για 30 εκατομμύρια παιδιά σε χώρες που πλήττονται από έκτακτες ανάγκες ή ένοπλες συρράξεις ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στα μισά παιδιά παγκοσμίως που δεν πηγαίνουν σχολείο. Στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, λόγω της επιδημίας Έμπολα, που επηρεάζει πάνω από 3,5 εκατομμύρια παιδιά.
 Στις χώρες που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις
 •Το ένα τρίτο των σχολείων που ρωτήθηκαν πρόσφατα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είτε είχαν χτυπηθεί από σφαίρες, πυρποληθεί, λεηλατηθεί ή καταληφθεί από ένοπλες ομάδες.
 •Πάνω από 100 σχολεία που χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια για πάνω από 300.000 ανθρώπους που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης σύγκρουσης στη Γάζα χρειάζονται αποκατάσταση
. •Μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν σκοτωθεί και απαχθεί στη βορειοανατολική Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 200 κοριτσιών που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί.
 •Σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά, το μισό του σχολικού πληθυσμού της Συρίας, τώρα δεν παρακολουθούν μαθήματα σε τακτική βάση.
 •Περίπου 290 σχολεία έχουν καταστραφεί ή υποστεί βλάβες στις πρόσφατες μάχες στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα όπως επισήμανε η επικεφαλής των παγκόσμιων προγραμμάτων εκπαίδευσης της UNICEF Josephine Bourne “πέρυσι τα παγκόσμια προγράμματα εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που υποστήριξε η UNICEF έλαβαν μόνο το 2% του συνόλου των αντληθέντων κεφαλαίων για την ανθρωπιστική δράση, με αποτέλεσμα έλλειμμα χρηματοδότησης 247 εκατομμυρίων δολαρίων.” Η ίδια τόνισε πως “ένας αριθμός ρεκόρ καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι περισσότερα παιδιά από ποτέ βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειαζόμαστε επειγόντως τους πόρους για να φθάσουμε σε αυτά τα παιδιά.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου