Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Μαζι μας ο βοτανολογος Νιωτης. Η ΡΕΒΥΘΟΣΑΛΑΤΑ....

Βάζεις τα ρεβίθια από την προηγούμενη μέρα σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, δύο κουταλιές αλάτι και λίγη σόδα, για να φουσκώσουν.
 Την επόμενη μέρα αλλάζεις το νερό και τα αφήνεις να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό για άλλα 10-15 λεπτά. Τα ρεβίθια, όπως και όλα τα όσπρια είναι δύσπεπτα για τον οργανισμό, γι΄ αυτό καλό είναι πριν τα βράσεις να τα τρίψεις με μια πετσέτα για να βγει η φλούδα τους. Βάζεις τα ρεβίθια να βράσουν για μισή ώρα, σε καθαρό νερό.
Σαλάτα με Ρεβίθια και Μανιτάρια
 Φρόντισε να τα ξεπλύνεις καλά, γιατί αν δεν φύγει η σόδα θα μαυρίσουν. Αν θες να μην λιώσουν, φρόντισε να τα βράσεις λιγότερο από μισή ώρα. Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζεις την μελιτζάνα, την τυλίγεις σε ένα αλουμινόχαρτο και την βάζεις στο φούρνο να ψηθεί. Ψήνεις και τα μανιτάρια στο γκρίλ. Αποφλοιώνεις τις ντομάτες, τις κόβεις σε κυβάκια και ψιλοκόβεις και τα υπόλοιπα λαχανικά. Σουρώνεις τα ρεβίθια και τα ρίχνεις σε ένα βαθύ σκεύος σαλάτας. Προσθέτεις και τα λαχανικά και ανακατεύεις καλά.
 Τρίβεις από πάνω το δεντρολίβανο και αλατοπιπερώνεις. Η γεύση του δεντρολίβανου δένει άψογα με τα ρεβίθια. Οι μαμάδες μας συνηθίζουν να βάζουν κύμινο, που ταιριάζει και αυτό πολύ γευστικά αλλά αν δοκιμάσεις το δεντρολίβανο θα εντυπωσιαστείς!
 Περίπου σε αυτό το στάδιο θα έχει ψηθεί και η μελιτζάνα. Την αφήνεις να κρυώσει λίγο, την κόβεις σε μικρά κομμάτια και την ανακατεύεις με τα υπόλοιπα υλικά. Η μελιτζάνα θα δώσει μια ξεχωριστή καπνιστή μυρωδιά στη σαλάτα σου.
 Τέλος, φτιάχνεις το ντρέσινγκ. Στύβεις το λεμόνι και ανακατεύεις σε ένα μικρό μπολάκι το χυμό του με ελαιόλαδο. Περιχύνεις τα ρεβίθια και ανακατεύεις. Προαιρετικά,πριν σερβίρεις, καλύπτεις το μπολ με μια ζελατίνα και το βάζεις στο ψυγείο τουλάχιστον για μια ώρα, ώστε να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους.

5 σχόλια:

  1. Τώρα που ο χειμώνας βρίσκεται σε εξέλιξη και οι θερμοκρασίες είναι πλέον αισθητά χαμηλές, τροφές που ταιριάζουν και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να υπάρχουν στη διατροφή μας είναι τα όσπρια. Τα όσπρια ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών και περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα ρεβύθια, τα κουκιά, τη φάβα, το λαθούρι και τις υποκατηγορίες αυτών. Τα όσπρια έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία λόγω της σύστασής τους. Συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης, αφού παρασύρρουν ένα μέρος αυτής προς αποβολή στο έντερο. Παράλληλα, είναι χορταστική διατροφική επιλογή, χωρίς να προσδίδει πολλές θερμίδες. Σημαντικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι αποτελούν ιδανική πηγή πρωτείνης χωρίς την παρουσία κορεσμένων λιπαρών, όπως συμβαίνει με τα κόκκινα κρέατα και παράλληλα είναι ιδανικό υποκατάστατο κρέατος για τους φυτοφάγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΔΑΣΚΑΛΕ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου φιλε Γιωργο καλο Σαββατο-κυριακο καλα ταξιδια να εχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχασες τα πλούτη σου; Δεν έχασες τίποτα. Έχασες την υγεία σου; Έχασες κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή