Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...Μαζι μας ο βοτανολογος Νιωτης. ΤΑ ΜΠΙΖΕΛΙΑ (ΑΡΑΚΑΣ)

Τα μπιζέλια ανήκουν στην οικογένεια των Leguminosae και καλλιεργείται για τα νωπά, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα σπέρματά του (αρακάς). Ο αρακάς πρέπει να καταναλώνεται όταν είναι φρέσκος και τρυφερός (24 ώρες μετά τη συγκομιδή του χάνει το 20% των θρεπτικών συστατικών του). Αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκος προτιμήστε τον κατεψυγμένο γιατί καταψύχεται 3-4 ώρες μετά την συγκομιδή του.
 Ο αρακάς είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών (χαμηλής βιολογικής αξίας) και υδατανθράκων που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό. Περιέχει αρκετό κάλιο (ρυθμίζει το ενδοκυττάριο υγρό) , λίγο νάτριο, φώσφορος ( σημαντικός για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του νευρικού συστήματος), καροτίνη (προστατεύει των οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες) και πολλές φυτικές ίνες (καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και καρκίνου του παχέως εντέρου). Επίσης, στον αρακά θα βρούμε σε μικρότερη αναλογία βιταμίνη C, θειαμίνη, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Διατροφική σύσταση ανά 100grΣυγκριτικά με τα φασολάκια, τις μπάμιες και το καλαμπόκι, ο αρακάς έχει τις διπλάσιες θερμίδες ενώ 6 φορές περισσότερες θερμίδες από το κολοκύθι. Περίπου ίδια αναλογία υπάρχει και στην πρωτεϊνική τους σύσταση
.Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αρακάς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη, κάλιο και φωσφόρο, δεν αποτελεί κατάλληλη τροφή για ασθενείς με οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Να καταναλωθεί με προσοχή από τα άτομα με διαβήτη και ουρικό οξύ. Συνιστάται σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση (κάλιο), δυσκοιλιότητα(φυτικές ίνες) και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (φυτικές στερόλες)

Ο αρακάς μαγειρεύεται συνήθως στην κατσαρόλα λεμονάτος ή κοκκινιστός, μόνος του ή με άλλα λαχανικά (καρότα, αγκινάρες, πατάτες), με ρύζι ή κρέας. Μαγειρεύεται στη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και το ελαιόλαδο προστίθεται στο τέλος. Για καλύτερη απορρόφηση των συστατικών του προσθέστε μυρωδικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως άνηθο, μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι και λίγο λεμόνι κατά το σερβίρισμα.

6 σχόλια:

  1. Καλημερα σας αγαπητοι φιλοι του Αμανπιαρε, καλημερα δασκαλε Νιωτη καλε μου φιλε και συνεργατη! Παιδια συγνωμη για την καθυστερηση αλλα ενα αρχειο μπηκε στην σελιδα του Google και μου εκρυβε καποιες εντολες, το στειλαμε αδιαβαστο και ησυχασαμε. Καλο Σαββατοκυριακο να εχετε εμεις εδω ειμαστε ανοιχτη γραμμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι χρειαζόμαστε:

    2/3 φλ. ελαιόλαδο
    1 μεγάλο. κρεμμύδι κομμένο φέτες
    1/2 φλ. μάραθο ψιλοκομμένο
    1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
    1 κιλό αρακά
    3 καρότα καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες
    αλάτι, πιπέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα σε ολους παιδια καλο Σ/Κ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι όμορφο να ξεκινάς τη μέρα σου με μια ζεστή και χαρούμενη καλημέρα…

    …και καθώς θα γεμίζουν οι ώρες, εσύ να ξεκλέβεις μερικά πολύτιμα λεπτά για να πεις τα νέα σου με τους φίλους σου …

    Λίγες σκόρπιες λέξεις, φευγαλέες, ανάμεσα στα γρανάζια της καθημερινότητάς μας.

    Λίγες λέξεις που θα ζωγραφίσουν και στην πιο θλιβερή μέρα, ένα γλυκό χαμόγελο.

    Ελάτε να μοιραστούμε αυτές τις πολύτιμες λέξεις της στιγμής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή