Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...Μαζι μας ο βοτανολογος Νιωτης...Νικήστε την άνοια τρώγοντας σπανάκι!

Γερμανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ulm ανακάλυψαν έναν συσχετισμό μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης C και β-καροτίνης και της άνοιας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις διαφορές ανάμεσα σε 74 ανθρώπους με Αλτσχάιμερ ήπιας μορφής, ηλικίας 65-90 ετών, και 158 υγιείς ενηλίκους.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε νευροφυσιολογικές εξετάσεις, απάντησαν σε ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής τους, έκαναν εξετάσεις αίματος και ελέγχθηκαν ως προς το βάρος τους.
 Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο καθηγήτρια Gabriele Nagel και τη νευρολόγο Christine von Arnim, διαπίστωσαν ότι η συγκέντρωση στον ορό του αίματος των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και β-καροτίνης ήταν σημαντικά χαμηλότερη στους ασθενείς με άνοια σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Υποστηρίζουν ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία περιέχεται στα εσπεριδοειδή, καθώς και σε β-καροτίνη, που περιέχεται στο σπανάκι, τα καρότα και τα βερίκοκα, θα μπορούσε να καταπολεμήσει την άνοια.
  Επισημαίνουν, όμως, ότι απαιτούνται περισσότερες μακροχρόνιες έρευνες για να επιβεβαιωθεί το εύρημα της έρευνάς τους.

10 σχόλια:

  1. Αντικαρκινική προστασία
    Oι επιστήμονες μελετούν εκτενώς τις αντικαρκινικές ιδιότητες του σπανακιού, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση «International Journal of Cancer» (Νοέμβριος 2007), βρέθηκε ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών που υπάρχουν στο σπανάκι συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη λουτεολίνης (φλαβόνης), καθώς και κεπφερόλης (φλαβονόλης), πηγή των οποίων είναι το σπανάκι, συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου κατά 34% και κατά 40% αντίστοιχα. Επιπλέον, σε μια ακόμη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό το Δεκέμβριο του 2007, διαπιστώθηκε μια ακόμη ιδιότητα του σπανακιού: Ότι προστατεύει σημαντικά από την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα παιδια!! να εισται ολοι καλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη Κυριακη σε ολους τους φιλους. Φθινοπωρο για τα καλα σημερα με βροχουλες. Νιωτη ολα καλα? Σαυρουλα τι λεει το νησι τετοια εποχη? Εδω ειμαστε ανοιχτη γραμμη. Καλο μεσημερι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι να έβρεχε και εδώ στο νησάκι μου δεν έχει αλλάξει τίποτα ακομα είμαστε στα καλοκαιρινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο θυμωμένος ξαναθυμώνει με τον εαυτό του, όταν ηρεμήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενα κόκαλο στο σκύλο δεν είναι φιλανθρωπία. Φιλανθρωπία είναι το κόκαλο που μοιράζεσαι με το σκύλο όταν πεινάς όσο κι αυτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή