Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΦΥΣΗ & ΥΓΕΙΑ. Μας ενημερωνει ο βοτανολογος Νιωτης. Ο ΛΥΚΙΣΚΟΣ.

Περιγραφή: Είναι αναρριχητικό πολυετές φυτό και ο βλαστός του και τα κλαδιά του φτάνουν τα 10 μ. μήκος.
 Οι βλαστοί του εξωτερικά είναι γωνιώδεις με κοκκινωπές ραβδώσεις και εσωτερικά κοίλοι. Αναρριχάται με τη βοήθεια ελίκων.
Τα φύλλα του είναι πριονωτά, τραχιά στην πάνω επιφάνεια. Ο καρπός είναι ωοειδής, κοκκινωπός και μικρός σαν το σπόρο του σιναπιού. Στην Ελλάδα η καλλιέργειά του είναι περιορισμένη και καλλιεργείται περισσότερο στην Ήπειρο.
 Θεραπευτικές Ιδιότητες:
 Είναι εξαιρετικό ηρεμιστικό, βοηθά στην δυσπεψία, είναι τονωτικό, διουρητικό και βοηθά στην ρύθμιση του ζαχάρου. Χρήση:
 Απολαύστε το ως αφέψημα. Για κάθε φλιτζάνι ρίχνουμε ένα κουταλάκι από το βότανο. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει για 10 έως 15 λεπτά. Σουρώνουμε και το πίνουμε σκέτο, με ζάχαρη ή μέλι.

1 σχόλιο:

  1. Λυκίσκος




    Θεραπευτικές ιδιότητες

    Το φυτό είναι αντιβιοτικό, οιστρογόνο, υπνωτικό (κατά της αϋπνίας), καταπραϋντικό και ακόμα χωνευτικό, πικρό, τονωτικό και διουρητικό. Ακόμη χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις ανορεξίας και δυσπεψίας και θεωρείται ότι είναι κατά του καρκίνου και κατά του πριαπισμού, ενώ σε μεγάλες δόσεις είναι ναρκωτικό και αναφροδισιακό και στις κατάλληλες ιατροφαρμακευτικές δόσεις είναι σκωληκοκτόνο και καρδιοτονωτικό. Τέλος, είναι φυτό κατά των νευρικών κινήσεων της νεύρωσης του στομάχου και κατά της κράτησης των ούρων .
    Εκτός από τις θεραπευτικές αυτές ιδιότητες του (2 που σημειώνουμε πά­ ντως ότι είναι πολλές φορές αμφίβολες, γιατί το φυτό αυτό δε διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα), ο λυκίσκος χρησιμοποιείται σε βιομηχανική κλίμακα ως βακτηριοστατικό και ως πικρή αρωματική ουσία στην παρασκευή της μπίρας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή